30.11.2022.

[25.11.] Udruga posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu i Medicinski fakultet u Mostaru

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske posjetila je 25. studenog 2022. godine Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Medicinski fakultet Mostar, na poziv direktorice Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine izv. prof. dr. sc. Vlatke Martinović, dr. med., u cilju proširenja suradnje, razmjene iskustava i prijedloga za unapređenje zdravstvene zaštite, razgovora o aktualnim temama zdravstvenih sustava te razmatranja prijedloga za buduće suradnje.

Ravnatelji zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj i vodstvo Udruge te ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, dr. med. i zamjenica ravnatelja prim. doc. dr. sc. Kristina Galić, dr. med., uz direktoricu Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine izv. prof. dr. sc. Vlatku Martinović, dr. med., održali su sastanak u prostorijama Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Na sastanku se razgovaralo o radu i poslovanju te projektima i obnovi SKB Mostar, organizaciji zdravstvene zaštite i njenoj dostupnosti za osiguranike u Federaciji BIH te radu i poslovanju zdravstvenih ustanova, kao i aktualnim pitanjima zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. Razmijenjena su iskustva, sličnosti i različitosti naših zdravstvenih sustava te nastavno istaknuti prijedlozi za njihov daljnji razvoj. Prilikom posjete obišli su se i prostori SKB Mostar, pri čemu se dobio uvid u organizaciju rada i projekte u tijeku, među kojima je izgradnja Klinike za dječje bolesti.

Također, pod vodstvom dekana Medicinskog fakulteta Mostar, prof. dr. sc. Ivana Ćavara, dr. med., razgledani su prostori tog Fakulteta, među kojima su i novoopremljeni prostori studija dentalne medicine. Tom prilikom, razgovaralo se o razvoju i organizaciji Medicinskog fakulteta Mostar, suradnji s hrvatskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama te drugim državama, povezanosti tog Fakulteta sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar i njegovoj važnosti za dostupnost zdravstvene zaštite odnosno izostanak kadrovskog manjka u SKB Mostar. Razmijenjena su iskustva o organizaciji rada, nastavnim programima te zaposlenju liječnika i stomatologa nakon završetka fakulteta, kao i prijedlozi za daljnji razvoj suradnje Medicinskog fakulteta Mostar i hrvatskih zdravstvenih ustanova.

Dogovoren je nastavak suradnje i razmjene iskustava između Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Medicinskog fakulteta Mostar u pravcu daljnjeg razvoja naših zdravstvenih sustava.