07.06.2023.

Pregovori o Kolektivnom ugovoru

Dana 28. lipnja 2023. godine održan je 11. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata o Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.
Na sastanku je nastavljen razgovor o člancima 55., 56., 57. i 58. Kolektivnog ugovora. Vezano za osiguranje sredstava za povećanje plaća temeljem Odluke Vlade RH o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama (NN 65/23), rečeno je da se istoga dana, 28. lipnja 2023., održava sjednica Upravnog vijeća HZZO-a te će se nakon  objave materijala imati konkretnije informacije.
___

Prethodno: 

Dana 19. lipnja 2023. godine održan je 10. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata u Ministarstvu zdravstva radi pregovora o Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku se razgovaralo o člancima 55., 57. i 58. Kolektivnog ugovora te o procjeni financijskog učinka povećanja plaća prema prijedlozima sindikata glede navedenih članaka i prema Odluci o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama (NN 65/23).

Za naredni sastanak pripremit će se dodatni izračuni te će se nastaviti pregovori.

S obzirom da se Kolektivni ugovor temeljem produžene primjene, primjenjuje do 25. lipnja 2023. godine, a imajući u vidu da pregovori nisu završili u tom roku, 21. lipnja 2023. godine na 229. sjednici Vlade RH, donesena je Odluka o primjeni prava iz Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja nakon isteka produžene primjene za zaposlenike u sustavu zdravstva:

Objavljeno u NN 68/2023: 

     
   

___

Dana 6. lipnja 2023. u Ministarstvu zdravstva održan je 9. sastanak za kolektivne pregovore o Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić uvodno je izvijestio o prijedlogu Vlade Republike Hrvatske o povećanju plaća koji je 5.6.2023. na sastanku sa sindikatima javnih i državnih službi predstavio predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Nakon daljnjeg razgovora o Kolektivnom ugovoru, dogovoreno je da će se za idući sastanak, koji će se održati za 10-ak dana, pripremiti izračun financijskog učinka iznesenih prijedloga sindikata glede članaka 55., 56., 57. i 58. te će se pregovori nastaviti.