28.04.2023.

Predstavljen Europski digitalni inovacijski centar AI4Health.Cro

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, dana 19. travnja 2023. godine, predstavljen je Europski digitalni inovacijski centar (EDIH) AI4Health.Cro - umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu.

AI4Health.Cro je neprofitni konzorcij koji okuplja 15 partnera, uz koordinatora Institut Ruđer Bošković (IRB), u kojemu sudjeluje i Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika Magdalena, Dom zdravlja Zagreb – Centar i drugi.

Cilj događanja, kojeg je u ime konzorcija organizirao IRB, bio je predstaviti projekt AI4Health.Cro svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima, te pružiti startupima i malim i srednjim poduzećima više informacija o AI4Health.Cro Hubu i kako im može pomoći u sigurnom testiranju AI tehnologija u zdravstvu, a za dobrobit pacijenata, liječnika i čitavog zdravstvenog i startup ekosustava.

U sklopu 'male pokazne AI klinike' koju je organizatori sastavili posebno za ovu priliku, projektni partneri predstavili su neinvazivnu AI tehnologiju mjerenja protočnosti krvnih žila, digitalnu asistenticu Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti, Cardiomatics tehnologiju za AI analize EKG-a, prijenosni uređaj SAVVY EKG za dugotrajno i precizno praćenje srčanog ritma i detekciju odstupanja, MESI mTablet koji olakšava liječnicima kompletnu medicinsku obradu, te naprednu speech-to-text tehnologiju.

AI4Health.Cro hub pruža četiri vrste usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina te time omogućuje sigurno testiranje novih tehnologija u suradnji s klinikama i bolnicama kako bi se dizajnirana rješenja prilagodila potrebama krajnjih korisnika.

Projekt se financira s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Projekt AI4Health.Cro financira Europska unija u sklopu programa NextGeneration EU. Projekt je sufinancira Europska unija iz programa Digitalna Europa (DIGITAL).

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost projekta AI4Health.Cro i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.