13.06.2024.

[14.06.] Svjetski dan darivatelja krvi

Na Svjetski dan darivatelja krvi, koji se obilježava 14. lipnja 2024., WHO, partneri i zajednice diljem svijeta ujedinit će se oko teme: 20. godišnjica obilježavanja: hvala vam, darivatelji krvi!

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi izvrsna je i pravovremena prilika da se zahvali darivateljima krvi diljem svijeta koji su tijekom svih godina spašavali živote.Također je pravi trenutak za rješavanje brojnih izazova i ubrzavanje napretka prema budućnosti, u kojoj je sigurna transfuzija krvi univerzalno dostupna.

Ciljevi kampanje:

  • zahvaliti i odati priznanje milijunima dobrovoljnih darivatelja krvi koji su pridonijeli zdravlju i dobrobiti milijuna ljudi diljem svijeta,
  • prikazati postignuća i izazove nacionalnih programa prikupljanja krvi i plazme te podijeliti najbolje prakse i naučene lekcije,
  • naglasiti stalnu potrebu za redovitim, neplaćenim darivanjem krvi, kako bi se postigao univerzalni pristup sigurnoj transfuziji krvi,
  • promicati kulturu redovitog darivanja krvi kod mladih i šire javnosti te povećati raznolikost i održivost fonda darivatelja krvi.

U Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190 000 doza krvi. U jednom danu, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu prikupi u prosjeku od 350 do 450 doza pune krvi, što zadovoljava potrebe za liječnje bolesnika s područja koja opskrbljuje krvnim pripravcima. U Republici Hrvatskoj 84% darivatelja su muškarci, a 16% žene.

Svim darivateljima krvi čestitamo njihov međunarodni dan te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti te na svakoj darovanoj dozi krvi koja poboljšava zdravlje i spašava živote!

__

Izvori: WHO; Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinuHrvatski crveni križ;