23.05.2024.

[26.05.2024.] Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije vitalnih organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno doprinosi poboljšanju kakvoće života primatelja. U svijetu raste broj oboljelih, sukladno s rastom i starenjem populacije te modernim načinom života, što zahtjeva i sve veću potrebu za presađivanjem organa i tkiva.

U Republici Hrvatskoj funkcionira vrlo uspješan organizacijski model cjelokupnog transplantacijskog procesa, temeljen na mreži bolničkih koordinatora i nacionalnog transplantacijskog koordinatora pri Ministarstvu zdravstva, koji je rezultirao sve većim brojem donora i sve većim brojem transplantacija u našim transplantacijskim centrima.

Hrvatska je vrlo uspješna na planu prikupljanja organa i transplantacijskog liječenja, po broju donora nalazi se među najuspješnijim zemljama Eurotransplanta i već dugi niz godina bilježi jednu od najviših stopa darovanih organa, ne samo u Europi, nego i u svijetu. Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, to znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa – osim ako se tome nije usprotivio za života.

Uspjeh Hrvatske na polju transplantacije temelji se na stručnosti hrvatskih transplantacijskih centara te humanosti i plemenitosti ljudi koji su donirali organe i tkiva, kako bi na taj način spasili nečiji život ili ga produžili te znatno poboljšali njegovu kvalitetu.   

Godine 2023., Hrvatska bilježi 116 darivatelja te ukupno 314 transplantiranih organa, od čega 130 bubrega, 105 transplantacija jetre, 48 srca, 5 gušterače i 6 pluća, a također je izvršeno i 8 kombiniranih transplantacija.

Više informacija o rezultatima Nacionalnog transplantacijskog programa dostupno je u godišnjem izvješću za 2023. godinu: OVDJE, a brojčani sažetak može se pogledati niže:

___

Izvor: Ministarstvo zdravstva RH: Nacionalni transplantacijski program