29.01.2024.

[04.02.2024.] Svjetski dan borbe protiv raka

Svake godine 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day), na inicijativa Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC) iz 2000. godine, koja potiče svjetsko stanovništvo na prevenciju i borbu protiv raka. Cilj je spriječiti milijune smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći podizanjem svijesti i edukacijom stanovništva te poticanjem vlada i institucija diljem svijeta na poduzimanje mjera u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka.

Kampanja se u razdoblju 2022.-2024. obilježava pod sloganom „Zatvorimo jaz u skrbi“ (eng. „Close the care gap“) kojim se nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u pristupu skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Rak je i u Republici Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem, a dijagnozu neke od zloćudnih bolesti svake godine dobije preko 25 000 osoba. Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi i rana dijagnoza spašavaju živote, stoga se u Hrvatskoj provode preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva, koji su među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj.

  • Preventivni pregledi potpuno su besplatni i bezbolni, a spašavaju život

U okviru preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su žene i muškarci u dobi od 50. do 74 godine, koji se pozivaju da provedu testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled.

Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godina, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na Papa test svake tri godine. 

Budući da su gotovo 90% svih bolesnika s karcinomom pluća pušači ili bivši pušači, ciljana skupina za probir Nacionalnim programom za rano otkrivanje i prevenciju raka pluća obuhvaća pušače u dobi od 50 do 75 godina ili one koji su prestali pušiti prije petnaestak godina, a pušili su godišnje tridesetak i više kutija cigareta.

Kako bi se ranom dijagnostikom i pravovremenim liječenjem što više smanjila pojavnost i smrtnost od zloćudnih bolesti, potrebno je redovito se odazivati na nacionalne programe za rano otkrivanje raka, koji su besplatni, potrebni i iznimno važni za prevenciju i pravodobno liječenje - ODAZOVITE SE POZIVU NA PREVENTIVNI PREGLED! 

 ___

Izvori: Ministarstvo zdravstva RH, HZJZ