06.04.2023.

[07.04.] Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava 7. travnja svake godine, ove je godine posvećen 75. godišnjici postojanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naime, godine 1948., zemlje svijeta udružile su se i osnovale SZO kako bi promicale zdravlje, očuvale svijet sigurnim i služile ranjivima, tako da svatko i svugdje može postići najvišu razinu zdravlja i dobrobiti. 75. obljetnica SZO-a prilika je da se osvrnemo na uspjehe javnog zdravstva koji su poboljšali kvalitetu života tijekom posljednjih sedam desetljeća. To je također prilika za motiviranje na djelovanje s ciljem rješavanje zdravstvenih izazova danas i ubuduće.

Osnivanje SZO nemoguće je spomenuti, a da se pritom ne podsjetimo našeg, svjetski poznatog i priznatog, dr. Andrije Štampara, koji je godine 1946. bio izabran za prvoga potpredsjednika Ekonomsko-socijalnog vijeća UN-a te za predsjednika Privremene (Interimne) komisije, koja je do ratifikacije Ustava SZO obavljala dužnost te organizacije.

Dr. Andrija Štampar predsjedao je i prvoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini SZO u Ženevi 1948. godine, no ono što ga čini izuzetnim stručnjakom i čovjekom, ne samo u području zdravstva, nego i u civilizacijskom smislu, to je ojačavanje i globalno promoviranje preventivne medicine i njenog iznimnog značaja u unaprjeđenju zdravlja cjelokupne populacije. Percipiranje liječnika (i ostalih zdravstvenih djelatnika) kao narodnih učitelja, edukatora, promotora primarne prevencije, uz osiguravanje dostupnosti provođenja mjera svim slojevima pučanstva, čini ga istovremeno i socijalnim i univerzalnim kroz sve protekle godine, a u jednakoj mjeri i u današnje doba.

Stoga je obilježavanje 75. obljetnice SZO svakako prilika da još jednom zahvalimo dr. Andriji Štamparu na njegovoj pionirskoj vizji, trudu i radu na području javnog zdravstva.

____

Izvor: NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Zagreb