26.05.2022.

[26.05.2022.] Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Odlukom Hrvatskog sabora donesenom 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. 

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije vitalnih organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno doprinosi poboljšanju kakvoće života primatelja. U svijetu raste broj oboljelih, sukladno s rastom i starenjem populacije te modernim načinom života, što zahtjeva i sve veću potrebu za presađivanjem organa i tkiva.

U Republici Hrvatskoj funkcionira vrlo uspješan organizacijski model cjelokupnog transplantacijskog procesa, temeljen na mreži bolničkih koordinatora i nacionalnog transplantacijskog koordinatora pri Ministarstvu zdravstva, koji je rezultirao sve većim brojem donora i sve većim brojem transplantacija u našim transplantacijskim centrima.

Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, to znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa – osim ako se tome nije usprotivio za života.

Hrvatska je vrlo uspješna na planu prikupljanja organa i transplantacijskog liječenja, po broju donora nalazi se među najuspješnijim zemljama Eurotransplanta i već deset godina zaredom bilježi jednu od najviših stopa darovanih organa, ne samo u Europi, nego i u svijetu.

Suradnja spašava živote

Hrvatska je 25.05.2007. godine postala punopravna članica Eurotransplant International Foundation, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa koja, uz Hrvatsku, uključuje osam zemalja Europe: Austriju, Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Luxemburg, Mađarsku  i Belgiju. Međunarodna suradnja omogućuje pravovremeno pronalaženje, bolju podudarnost, veću iskoristivost i dostupnost darivanih organa primateljima na listi čekanja. U zemljama članicama živi gotovo 137 milijuna ljudi. Prednosti suradnje dvije: s jedne strane, postoji samo jednan donorsk identifikacijski sustav i samo jedna središnja lista čekanja. S druge strane, liječnici i znanstvenici unutar Eurotransplanta udružuju snage i izrađuju propise za alokaciju donorskih organa, utemeljene na znanstvenim dokazima i medicinskoj stručnosti.

Na središnjoj listi čekanja nalazi se otprilike 14 tisuća pacijenata. Veličina grupe pacijenata omogućava da se za gotovo svaki donorski organ pronađe odgovarajući primatelj. Zahvaljujući ‘bazenu’ pacijenata, omogućena je i ‘Savršena kompatibilnost’. Eurotransplant pri alokaciji vodi računa o raznim podacima pacijenta, kao što su krvna grupa i vrsta tkiva, kako donora tako i primatelja. Rezultati transplantacija stoga su uspješniji, a život pacijenta kvalitetniji.
Godišnje Eurotransplant ostvari raspodjelu otprilike sedam tisuća donorskih organa. Zahvaljujući suradnji između zemalja povećavaju se šanse krajnje hitnim pacijentima. Osim toga, međusobna solidarnost omogućava pomaganje posebnih grupa, kao što su djeca i pacijenti s rijetkom krvnom grupom ili rijetkom vrstom tkiva.

Alokacija donorskih organa

79 transplantacijska centra u Eurotransplantovu području pohranjuju u središnju bazu podataka Eurotransplanta sve važne podatke pacijenata koji čekaju presađivanje organa. Čim se pojavi donor, i njegovi se podaci unose u središnju bazu podataka. (Tada počinje utrka s vremenom. Nakon vađenja, svi se donorski organi moraju transplantirati u roku od nekoliko sati. Dakle, organizacija koja će dodijeliti i dostaviti organe doslovno je od životnog značaja.) Na dežurnom šalteru Eurotransplanta 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, na raspolaganju je osoblje koje je uvježbano za ovakve zadatke.

Kada je donor prijavljen, Eurotransplant uz pomoć složenoga kompjuterskog programa za svaki raspoloživi donorski organ izravno izrađuje listu kompatibilnosti. Pri alokaciji su važna četiri opća načela: očekivani rezultat nakon presađivanja, razina hitnosti koju su ustanovili stručnjaci, vrijeme čekanja i nacionalno uravnotežena raspodjela organa. Očekivani rezultat nakon presađivanja se, među ostalim, određuje prema osobnim podacima darivatelja i primatelja. 
Službenik na dežurnome šalteru Eurotransplanta donorski organ daje na ponudu transplantacijskom centru prvoga pacijenta s liste čekanja. Sigurnosti radi, ponuda se šalje i transplantacijskom centru drugoga pacijenta s liste čekanja. Nakon što nadležni specijalist potvrdi prihvaćanje organa, organizira se vađenje i prijevoz organa. 

Ključne brojke
322  bolesniki na aktivnom listu čekanja za transplantaciju organa po 1. siječnja 2022
340  registracije na aktivni listi čekanja za transplantaciju organa u 2021.
281  transplantirani organi od preminulih donatora u 2021.

Izvor: https://www.eurotransplant.org/region/hrvatska/