14.01.2022.

[15.01.2022.] Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Obilježava se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to 15. siječnja 2022. godine.

Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje. Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

  • Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Uglavnom je potrebno više godina da se rak vrata maternice razvije.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetko se pojavljuju (nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), dok predstadiji gotovo da uopće ne pokazuju nikakve simptome. Stoga su  važni redoviti ginekološki pregledi uz obavljanje PAPA testa.

  • PAPA test

PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Cilj PAPA testa je pronaći promijenjene stanice u ranom stadiju, dok se još ne razviju u rak.

Normalan PAPA nalaz znači da u uzetom brisu nisu pronađene nikakve promijenjene stanice. Abnormalan nalaz pak znači da su promijenjene stanice pronađene, no najčešće se ipak radi o predstadijima raka, a ne o samom raku, no svakako je potrebna daljnja liječnička obrada i dodatne pretrage. Najbolje je posavjetovati se s ginekologom o daljnjim koracima.

  • HPV (humani papiloma virus)

Humani papiloma virus (HPV) je jedan od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se zarazi u nekom trenutku u životu.

HPV virus ima različite tipove koji se dijele na “visokorizične” tipove, onkogene (one koji izazivaju rak) i “niskorizične” tipove, neonkogene (one koji ne izazivaju rak).

  • Rak vrata maternice najčešće je uzrokovan visokorizičnim tipovima HPV-a.

Infekcija HPV-om širi se intimnim dodirom kože ili sluznice. Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je istaknuti da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože s kožom, što uključuje predigru i maženje. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Budući da se prvi simptomi i znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, teško je utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze.

Prevencija infekcija HPV-om se dijeli na primarnu prevenciju, koja obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, korištenje prezervativa…) i cijepljenje, te sekundarnu prevenciju – organizirani probir (engl. screening) žena na rak vrata maternice (PAPA test).

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi od 25 do 64 godine. Djelatnici županijskih zavoda za javno zdravstvo korisnicama programa na kućne adrese šalju pozivna pisma za PAPA test s kontakt podacima njihovih izabranih ginekologa.

Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti pojavu invazivnog raka vrata maternice i smanjiti smrtnost od raka vrata maternice.

ODAZOVITE SE NA TESTIRANJE U OKVIRU NACIONALNOG PROGRAMA!

__________

Izvor: