04.10.2021.

Održan 124. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u Opatiji

124. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske
30. rujna i 1. listopada 2021., "Amadria Park Grand Hotel 4 opatijska cvijeta", Opatija


Nakon gotovo dvije godine pauze u održavanju, uzrokovane epidemijom COVID-19, ovogodišnji 124. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske okupio je u Opatiji gotovo sve ključne sudionike u zdravstvenom sustavu, a po aktualnosti tema i aktivnom sudjelovanju dužnosnika i stručnjaka te međunarodnom karakteru, Kongres zasigurno predstavlja jedan od najznačajnijih zdravstvenih skupova održanih u 2021. godini. Da je tomu tako pokazuje i iznimno velik interes za sudjelovanje, zbog kojeg su prijave morale biti zatvorene nekoliko dana prije početka samog događaja.

Kao i prethodnih godina, skup se ponovno pokazao izvrsnom platformom za razmjenu mišljenja, informacija i ideja, te razgovor o aktualnostima zdravstvenog sustava i prijedlozima rješenja otvorenih pitanja.

Kongres je pratilo 320 sudionika, raspoređenih tijekom dva dana održavanja, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera (svi sudionici predočili su svoje digitalne Covid-potvrde). Tijekom dva dana, održano je 29 predavanja te 2 panel-rasprave na kojima su obrađene teme vezane za sadašnjost i budućnost hrvatskog zdravstva te razgovor na temu kako digitalizacija proaktivno pomaže u imunizaciji kod rizičnih pacijenata.

Otvarajući Kongres, predavače, goste i sudionike pozdravio je predsjednik Udruge i ravnatelj KB Sveti Duh, Mladen Bušić, dok je uvodno izlaganje održao direktor Udruge Dražen Jurković, koji je u svom izlaganju dotaknuo najvažnije aktualne teme i pitanja hrvatskog zdravstva te iznio prijedlog nužnih reformskih mjera, u cilju unaprjeđenja i financijske održivosti zdravstvenog sustava:

O sadašnjem trenutku hrvatskog zdravstva te o pogledu u reforme govorio je Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva:

O Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021-2026. Govorio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić:

 

Platinasti sponzor Kongresa: 

 

Pokazatelje poslovanja zdravstvenih ustanova u 2021. godini prezentirao je Ivan Kristijan Baričević, UPUZ:

 

Osvrt na epidemiju COVID-19 i pogled u budućnost te o mitovima vezanim uz epidemiju COVID-19 te njihovu razotkrivanju govorila je pomoćnica ravnatelja HZJZ, Marija Bubaš:

Održan je 1. okrugli stol o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog zdravstva, na kojem su sudjelovali: Željko Plazonić (MiZ), Stjepan Orešković (MEF ZG), Alen Ružić (KBC Rijeka), Krešimir Dolić (KBC Split), Mladen Bušić (KB Sveti Duh) i Goran Roić (KDB Zagreb):

Poslijepodnevni rad 1. dana Kongresa započeo je 2. okruglim stolom o tome kako digitalizacija proaktivno pomaže u imunizacij kod rizičnih pacijenata u PZZ i bolnici, na kojem su sudjelovali: Mario Ravić (Ericsson), Branko Šoštarić (MSD), Sani Pogorilić (IFI!), Dragan Soldo (HDOD-HLK) i Siniša Košćina (IN2):

O javno-privatnom radu kroz iskustva drugih zemalja govorio je Samo Fakin, član Nadzornog odbora KC Ljubljana i OB Celje:

Financijsko stanje zdravstvenog sektora FBiH u 2020. godini prezentirala je Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH:

O utjecaju pandemije COVID–19 na rad akutnih bolnica u Republici Srbiji govorio je Simo Vuković, Ministarstvo zdravlja RS:

Sanacija kao oblik financiranja – prednosti i nedostaci, tema je o kojoj je govorio Ivan Lukovnjak suradnik UPUZ-a:

O formiranju cijena lijekova govorila je predsjednica HLJK, Ana Soldo:

EDIH – Europski digitalni centri za inovacije, tema je o kojoj govorila je Nina Šesto iz Klinike Magdalena:

O domovima zdravlja i njihovoj poziciji u budućnosti govorio je ravnatelj Istarskih DZ Ante Ivančić:

Konkretne podatke o radu, aktivnostima i rezultatima DZ u borbi protiv pandemije COVID-19 prezentirao je Miroslav Hanževački, ravnatelj DZ Zagreb-Zapad:

Zavodi za javno zdravstvo u doba COVID-19 tema je o kojoj je govorio Miroslav Venus, dopredsjednik Udruge i ravnatelj ZZJZ Sveti Rok Virovitičko-podravske županije:

O post Covid-19 izazovima i reformi financiranja bolničkog sektora u RH govorila je konzultantica Karolina Kalanj:

Korištenje zdravstvenih podataka tema je koju je prezentirao Mladen Kovaček, HIT Konferencija:

 

Drugi dan Kongresa započeo je izlaganjem o poslovanju HZZO-a koje je iznio ravnatelj HZZO-a, Lucian Vukelić:

Program Kongresa nastavio se razgovorom s ravnateljem HZZO-a:

O ugovaranju zdravstvene zaštite govorila je zamjenica ravnatelja HZZO-a, Veronika Laušin:

O limitima, DTS-u i DTP-u govorio je Hrvoje Šušković, HZZO:

O poslovanju zdravstvenih ustanova Grada Zareba te o pogledu na centralizirano zdravstvo govorila je Ivana Đerek Dubravčić, Gradski ured za zdravstvo Zagreb:

Poslovanje bolnica – izazovi tijekom pandemije i budućnost bolničkog sustava tema je o kojoj je govorila Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula:

O naknadama za prekovremeni rad i primjeru nagodbe govorio je Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar:

Izazovi poslovanja specijalnih bolnica u uvjetima pandemije i pogled unaprijed tema je o kojoj je govorio Viktor Peršić, ravnatelj SB Thalassotherapia Opatija:

O stanju u zdravstvenim ustanovama s područja pogođenog potresom govorio je ravnatelj OB Sisak, Tomislav Dujmenović:

Aktualna poslovna situacija u uvjetima epidemije i radničkih tužbi tema je o kojoj je govorio Darko Kelemen, ravnatelj SB Toplice Lipik:

O zapošljavanje u zdravstvenom sustavu govorila je Tanja Paun, UPUZ:

Kako riješiti problem obračuna osnovice za izračun plaća bez tužbi tema je o kojoj je govorio ravnatelj ZHM Krapinsko-zagorske županije, Krešimir Božić:

O obračunu prekovremenih sati i osnovici za izračun plaća s aspekta zaposlenika u zdravstvu govorila je predsjednica HLS, Renata Čulinović Čaić:

Dvodnevni rad ovogodišnjeg 124. Kongres poslodavaca u zdravstvu zatvorio je direktor Udruge Dražen Jurković, uz zahvalu svima te uz poruku: VIDIMO SE NA 125. KONGRESU u 2022. GODINI!

Dvodnevni program vodile su moderatorice Leona Šiljeg (1. dan) i Anita Galić (2. dan):

________

Foto-galerija s Kongresa može se pogledati OVDJE.

_________

Sponzori Kongresa: