24.05.2022.

Uz Europski tjedan borbe protiv raka 2022.

 

Svake godine, u posljednjem tjednu svibnja (25. – 31. svibnja), obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka. Tijekom ovog tjedna, različite organizacije, kreatori politika i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim za podizanje svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci bolesnicima i osobama koje su preživjele rak.

Između ostalih događanja, skupina "Zastupnici u borbi protiv raka" Hrvatskog sabora, na čelu s predsjednicom skupine i saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Renatom Sabljar-Dračevac, dr.med., te pozvanim gostima među kojima je i direktor Udruge, mr. Dražen Jurković, dr.med., dana 25. svibnja 2022. godine  u prostorijama Hrvatskog sabora održali su prigodni skup s razgovorom na temu Europskog plana za borbu protiv raka, Nacionalnog okvira za borbu protiv raka te prikazom dosadašnje implementacije.  

Rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, dok ih umre oko 1,3 milijuna. Na temelju sadašnjih podataka, procjenjuje se da će se 40% Europljana u jednom trenutku svog života suočiti s nekom od dijagnoza raka.

U Hrvatskoj je 2019. godine od raka umrlo 13 718 ljudi, što je 26,5% svih smrti u toj godini. Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje oko 40% svih smrti u toj dobi.

U ovogodišnjoj kampanji Udruženje europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues) fokusirat će se na oblikovanje provedbe Europskog plana za borbu protiv raka (#EUCancerPlan).

Tijekom Europskog tjedna borbe protiv raka 2021., ECL će nastojati podići razinu svijesti o vodećim inicijativama i aktivnostima navedenim u „Komunikaciji o europskom planu za borbu protiv raka“ (engl. Communication on Europe’s Beating Cancer Plan) te promovirati preporuke liga protiv raka, uključujući i Europski kodeks protiv raka (engl. European Code Against Cancer).

Svi pojedinci i organizacije koje se bave rakom i zdravljem pozvani su pridružiti se ovogodišnjoj kampanji kako bi se zajedničkim snagama osiguralo dobro funkcioniranje provedbe Europskog plana za borbu protiv raka.

  • 12 preporuka za smanjenje rizika od raka: OVDJE.  

 Izvori: HZJZ; ECAC; Hrvatski sabor.