03.09.2021.

Obilježeno 66. godina rada i postojanja Psihijatrijske bolnice Rab

Prvog dana rujna svečano je obilježeno 66. godina rada i postojanja Psihijatrijske bolnice Rab. Ovim povodom župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina, ispred osnivača i vlasnika Psihijatrijske bolnice Rab, svečano je otvorio Senzorni kabinet Psihijatrijske bolnice Rab koji predstavlja novi dodatak komplementarnim i suportivnim terapijskim metodama u liječenju osoba s duševnim i tjelesnim smetnjama.
Na svečanosti otvorenja, ravnateljica bolnice prof. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić pozdravila je prisutne i zahvalila svima koji su doprinijeli radu ustanove te je također istaknula da bolnica na otoku predstavlja značajan demografski, socijalni, intelektualni i gospodarski kapital. Također je navela kako ustanova provodi više djelatnosti, a ne samo psihijatriju: tu je i neurologija, interna medicina, fizijatrija i fizikalna terapija. Brinemo za visoke zdravstvene standarde stanovnika ovoga otoka, kao i šire regije, a posljednji dodatak terapijskoj ponudi jest Senzorni kabinet - posebno dizajniran prostor namijenjen multisenzornoj stimulaciji koji pruža sigurno, stimulativno okruženje za učenje, relaksaciju i terapiju. Psihijatrijska bolnica Rab je po mnogim inovativnim terapijskim pristupima, pa tako i ovom, prva psihijatrijska bolnica u Hrvatskoj.
Nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Raba, g. Nikola Grgurić, koji je također zahvalio svima, izrazio podršku grada Raba ovoj zdravstvenoj ustanovi kao priznanje vrijednosti golemog kapitala kojeg nudi ovako razvijena zdravstvena ustanova za ovu zajednicu kao i turističku destinaciju.
Prilikom svečanog otvaranja župan Zlatko Komadina pohvalio je iskorake koje Psihijatrijska bolnica Rab kontinuirano čini u svojem razvoju te je istaknuo kako je unatoč pandemijskim uvjetima ova bolnica jedna od rijetkih zdravstvenih županijskih ustanova koja je uspjela pozitivno poslovati.
Nakon svečanog otvorenja Senzornog kabineta, održan je stručni skup pod naslovom „Osjeti i osjećaji - multisenzorno okruženje u psihijatriji i neurologiji". Na stručnom skupu s gostovanjem inozemnih predavača bilo je riječi o komplementarnim tretmanima u psihijatriji, psihoterapiji vezano uz traume, relaksacijskom metodama u tretmanu djece s razvojnim poteškoćama, te o ulozi obiteljske terapije u psihoterapiji.
"Brojne zdravstvene ustanove u inozemstvu već dugi niz godina u svom radu koriste multisenzorna okruženja. Oprema koja se koristi u ovakvim okruženjima naziva se asistivna tehnologija, koja nakon dugog razdoblja tek ulazi na velika vrata u Hrvatsku, i to u područja koja su u domeni zdravstva, kao i odgoja i obrazovanja, a pristupi koji koriste ovakvu asistivnu tehnologiju omogućavaju značajno bolju socijalnu inkluziju i promiču kvalitetu života. Uz nabavljenu suvremenu opremu za takve prostore, djelatnici Bolnice s bogatim pedagoško-didaktičkim znanjima sami su razvili velik broj didaktičkih igara koje će se koristiti u svakodnevnom radu”, naglasila je ravnateljica bolnice, prof. dr. Šendula-Jengić.
_____
Izvor i više informacija na: Psihijatrijska bolnica Rab