15.07.2021.

Svečano otvorenje novoizgrađenog operacionog trakta i dnevne bolnice u OB Gospić

U Općoj bolnici Gospić je dana 15. srpnja 2021. održano svečano otvorenje i puštanje u uporabu novoizgrađenog operacionog trakta i dnevne bolnice. Projekt je financiran sredstvima EU kroz „Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godine“ u iznosu od oko 21 milijun HRK. Svrha projekta je poboljšanje isplativosti i pristupa liječenju u dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji. Na ovaj način ova ustanova čini još jedan značajan iskorak u smislu opremljenosti i kvalitete usluga svojim pacijentima.

Svečanom otvorenju nazočili su izaslanik Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić, dr.med., župan Ličko-senjske županije g. Ernest Petry, mag.iur., ravnatelj SAFU-a g. Tomislav Petric, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije gđa Nataša Tramišak, mag.iur., gradonačelnik grada Gospića g. Karlo Starčević, direktor naše Udruge mr. Dražen Jurković, dr.med., kao i drugi uvaženi gosti.

Okupljenima se uvodno obratila ravnateljica bolnice, mr.sc. Sandra Čubelić, dr.med.,:

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da se danas nalazimo ispred Opće bolnice Gospić, jedine bolnice na području Ličko-senjske županije, a koja je na današnji dan otvaranjem i puštanjem u rad ovog projekta vrjednija za oko 21.000.000,00 kuna, i to za građevinske radove oko 14.000.000,00 kuna i povećanje vrijednosti nabavljene potpuno nove i suvremene medicinske i nemedicinske opreme u iznosu od oko 5.100.000,00 kuna. Naziv projekta je „Uspostava i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Gospić“ a koji se prema kriterijima u cijelosti uklapa u nacionalni programa „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama iz programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

Opća bolnica Gospić tijekom niza godina prati suvremene trendove razvoja u zdravstvu u kojem je jadan od razvojnih trendova liječenje bolesnika po principu dnevne bolnice i u jednodnevnoj kirurgiji. Time se povećava mogućnost za obradu i liječenje većeg broja pacijenata, te na taj način zdravstvena zaštita postaje dostupnija što nam je i osnovni cilj. Naravno, time smo ograničeni udaljenošću pacijenata od bolnice kao i komorbiditetima. Dakle, ne može svaki pacijent biti tretiran na taj način.

Ali, danas smo sretni jer možemo pokazati nešto novo. Realizacijom ovog projekta postignut je opći cilj  poboljšanja isplativosti i pristupa liječenje u dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji, a ostvareni su i specifični ciljevi uspostava i opremanje dnevne bolnice, uspostava i opremanje operacijske sale kirurgije,  te stvaranje i poboljšanje okruženja za rad zdravstvenog osoblja te povećanja efikasnosti i kvalitete pružanja zdravstvene skrbi našim pacijentima".

Podsjećamo također da je 2020. godine Općoj bolnici Gospić dodijeljen akreditacijski certifikat od strane međunarodne agencije za akreditaciju AACI (American Accreditation Commission International) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama koja je je provela proces akreditacije i certificiranja po međunarodnim akreditacijskim pravilima. Radi se o renomiranoj i jednoj od najiskusnijih svjetskih organizacija za priznavanja kliničke akreditacije, pri čemu je OB Gospić prva (i zasad jedina) bolnica u Republici Hrvatskoj s ovim certifikatom.

ČESTITAMO!