11.06.2021.

[14.06.] Svjetski dan darivatelja krvi 2021.

Fokus i geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi je "Darujte krv, omogućite svijetu život" (eng. “Give blood and keep the world beating”). Poruka naglašava bitan doprinos darivatelja krvi koji održavaju „puls svijeta“ spašavanjem života i zdravlja drugih, te ujedno  predstavlja globalni poziv da što više ljudi u svim zemljama svijeta redovito dariva krv.

Sigurna krv, krvni pripravci i njihova transfuzija ključni su aspekti zdravstvene skrbi i javnog zdravlja u svim zemljama svijeta. Na taj način spašavaju se milijuni života te poboljšava zdravlje i kvaliteta života mnogih pacijenata. Tijekom pandemije COVID-19, unatoč ograničenoj pokretljivosti i drugim izazovima, darivatelji krvi u cijelom svijetu nastavili su donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Ovaj izvanredni napor naglašava ključnu ulogu dobro organiziranih, predanih dobrovoljnih darivatelja krvi u pružanju sigurne i dovoljne opskrbe krvlju u svim situacijama, a posebice u situacijama hitnosti i krize.

Svim darivateljima krvi čestitamo njihov međunarodni dan te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja poboljšava zdravlje i spašava živote!

_____

Izvor: WHO: World Blood Donor Day