24.05.2021.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Odlukom Hrvatskog sabora donesenom 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. 

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije vitalnih organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno doprinosi poboljšanju kakvoće života primatelja. U svijetu raste broj oboljelih, sukladno s rastom i starenjem populacije te modernim načinom života, što zahtjeva i sve veću potrebu za presađivanjem organa i tkiva.

U Republici Hrvatskoj funkcionira vrlo uspješan organizacijski model cjelokupnog transplantacijskog procesa, temeljen na mreži bolničkih koordinatora i nacionalnog transplantacijskog koordinatora pri Ministarstvu zdravstva, koji je rezultirao sve većim brojem donora i sve većim brojem transplantacija u našim transplantacijskim centrima.

Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, to znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa – osim ako se tome nije usprotivio za života.

Hrvatska je 25.05.2007. godine postala punopravna članica Eurotransplant International Foundation, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa koja, uz Hrvatsku, uključuje osam zemalja Europe: Austriju, Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Luxemburg, Mađarsku  i Belgiju. Međunarodna suradnja omogućuje pravovremeno pronalaženje, bolju podudarnost, veću iskoristivost i dostupnost darivanih organa primateljima na listi čekanja. 

Hrvatska je vrlo uspješna na planu prikupljanja organa i transplantacijskog liječenja, po broju donora nalazi se među najuspješnijim zemljama Eurotransplanta i već deset godina zaredom bilježi jednu od najviših stopa darovanih organa, ne samo u Europi, nego i u svijetu.

U 2018. godini, Hrvatska je, uz Austriju i Belgiju, u transplantaciji bila među najuspješnijim europskim državama, zahvaljujući stručnosti hrvatskih transplantacijskih centara te humanosti i plemenitosti ljudi koji su donirali organe i tkiva, kako bi na taj način spasili nečiji život ili ga produžili te znatno poboljšali njegovu kvalitetu.   

U Hrvatskoj 2019. godine transplantirano je ukupno 300 organa, od čega 134 bubrega, 123 jetre, 38 srca i 5 gušterača.

Hrvatska u 2020. godini:

  • 104 donora
  • 216 primatelja

Transplantirano:

  • 95 bubrega
  • 94 jetre
  • 25 srca
  • 1 gušterača

Liste čekanja:

  • bubreg: 215 osoba
  • jetra: 112 osoba
  • srce: 27 osoba
  • jetra/bubreg: 3 osobe

______

Izvor: Nacionalni transplantacijski program 2020. – Preliminarni rezultati