15.04.2021.

Kampanja: "STOP UPALI PLUĆA - Cijepi se protiv pneumokoka"

 

EDUKATIVNO - JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA  

STOP UPALI PLUĆA - Cijepi se protiv pneumokoka 

S CILJEM PODIZANJA SVIJESTI O VAŽNOSTI IMUNIZACIJE RIZIČNIH SKUPINA  

GRAĐANA  PROTIV PNEUMOKOKNE BOLESTI TIJEKOM CIJELE GODINE 

15. travnja - 30. lipnja 2021. 

 U organizaciji:
Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske 

 

U sezoni respiratornih infekcija i pandemije COVID-19, s ciljem da se što više prevenira šteta za ljudsko zdravlje i živote, zdravstveni stručnjaci snažno preporučuju cijepljenje protiv ovih bolesti, jer cijepljenje je jedna od najučinkovitijih mjera prevencije koju promiče suvremena medicina.

Zadaća cijepljenja je spriječiti mogućnost istodobnog obolijevanja ljudi od respiratornih bolesti, protiv kojih postoji učinkovito cjepivo. Osim spašenih života i zdravlja, troškovi zdravstva također su razmjerno manji, jer se na taj način smanjuju potrošnja antibiotika i troškovi hospitalizacije. Naime, osim gripe, velik rizik i ozbiljne zdravstvene komplikacije predstavljaju i bolesti uzrokovane pneumokoknom bakterijom (streptococcus pneumoniae), kao najčešćim uzročnikom upale pluća, posebice zimi odnosno u hladnije doba godine.

Sve osobe s kroničnim nezaraznim bolestima, osobe starije od 65 godina, svi imunokompromitirani, zdravstveni djelatnici i oni koji rade u domovima za starije i nemoćne imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe. Vrlo je slično i s cjepivom protiv pneumokoka. Ono je od 2019. u obveznom programu cijepljenja dojenčadi, a tu se ubrajaju i rizične skupine djece. Kod odraslih, to su oni s kroničnim bolestima - šećerna bolest, plućne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, maligna oboljenja, transplantirani itd.

Edukativna javnozdravstvena kampanja "Stop upali pluća - cijepi se protiv pneumokoka" u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, nastoji educirati i informirati javnost o koristima i prednostima prevencije ove bolesti putem cijepljenja, koje donosi dobrobit i korist ne samo rizičnim skupinama stanovnika, nego i zdravstvenom sustavu u cjelini. 

______
Sponzor: