18.03.2021.

[20.03.] Svjetski dan oralnog zdravlja

 

Oralne bolesti – bolesti usta i zubi, predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem u mnogim zemljama te negativno utječu na ljude tijekom njihova života. Oralne bolesti dovode do pojave boli i neugode, također nerijetko mogu dovesti do povlačenja iz društva i gubitka samopouzdanja, a često su povezane i s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja je „Budite ponosni na svoja usta“, jer su usta i zubi važni za opće zdravlje našeg organizma, ali također i u našim društvenim kontaktima.

Stoga nema razloga za trpljenje boli i nelagode: većinu oralnih zdravstvenih problema uglavnom je moguće pravovremeno liječiti, ali je zasigurno bolje spriječiti njihovu pojavu svakodnevnom pravilnom higijenom usta i zubi, te redovitim kontrolnim pregledima jednom do dvaput godišnje.

Problem s odlaskom stomatologu samo kad se osjeti bol leži u tome što pojava boli ukazuje na to da je problem postao veći nego što je trebao biti da smo na vrijeme potražili pomoć. Stoga je i kod oralnog zdravlja, kao i kod svakog drugog, dobro zapamtiti kako ranije otkriveni, manji problemi imaju tendenciju biti znatno manje bolni, manje zdravstveno rizični te manje skupi i dugotrajni od velikih problema, zato nemojmo izbjegavati prevenciju i preskakati redovite provjere stanja naših usta i zubi.

___________

 When You're Smiling (The Whole World Smiles With You)https://www.youtube.com/watch?v=Jh7rj7d0F6o