16.02.2021.

[17.02.2021] Hrvatski dan nepušenja

 

Uz Svjetski dan nepušenja koji se obilježava u mjesecu u svibnju, 17. veljače ove godine obilježava se i nacionalni dan posvećen nepušenju – “Dan bez duhanskog dima“.

Obilježavanjem ovog dana, nastoji se potaknuti pušače na odricanje od pušenja tijekom 24 sata, uz potporu obitelji i javnosti, kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili dalje s apstinencijom. To je također dobra prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako time utječu na svoju okolinu.

Pušenje je još uvijek društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću, kao ona o drogama ili alkoholu. Ali naviku pušenja duhana ne treba podcjenjivati, jer pušenje doista, po svim pokazateljima, izaziva ovisnost, pri čemu se tijekom i nakon prestanka konzumacije zbivaju tjelesne i psihičke promjene, koje obuhvaćaju osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem. 

Uz klasične duhanske proizvode (cigarete, duhan za samostalno motanje, duhan za lule, duhan za vodene lule, cigare, cigarilosi, duhan za žvakanje, šmrkanje ili oralnu upotrebu) posljednjih godina su na tržištu dostupni brojni novi duhanski proizvodi, poput električnih cigareta, grijača cigareta i brojnih drugih. Važno je znati kako su svi duhanski proizvodi štetni za zdravlje te Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe čvrst stav kako je nužno spriječiti uporabu svih, posebice novih duhanskih proizvoda, kako bi zaštitili ljude od izlaganja emisijama koje nastaju prilikom njihova zagrijavanja.

Pušenje duhana uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma. Podaci HZZO-a pokazuju da se za bolesti povezane s pušenjem godišnje iz zdravstvenog budžeta izdvaja više od 1,5 milijarde kuna što obuhvaća trošak liječenja, lijekova i bolovanja, a što najbolje pokazuje koliko su “pušačke“ bolesti veliki teret za zdravstvene financije.

Činjenice: 

  • Cigarete sadrže više od 600 sastojaka, čijim se sagorijevanjem oslobađa više od 7.000 štetnih tvari, od kojih 69 može izazvati rak. Udisanjem duhanskog dima štetne tvari ulaze u pluća te se dalje krvlju šire u organe i cijelo tijelo.
  • Medicinski stručnjaci utvrdilsu kako se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše se hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje se kašalj i otežano disanje te se poboljšava funkcija pluća.
  • Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon 5 godina rizik je jednak onome kao u nepušača.
  • Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače.
  • Nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčanih bolesti izjednačen je riziku nepušača.

Stoga, Nacionalni “Dan bez duhanskog dima“ i ove godine upozorava na istraživanja i činjenice u svezi s pušenjem u smislu prepoznavanja brojnih rizika za zdravlje te apelira na konzumente duhana i duhanskih proizvoda da poslušaju preporuke struke i što prije napuste tu nezdravu naviku.

____

Izvori: SZO, HZJZ; NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" Zagreb