09.01.2023.

Prof. Smolić, autor ankete za HLK, sada govori isto što je govorio i UPUZ-HR

Izvanredni profesor dr. sc. Šime Smolić, jedan od autora ankete Hrvatske liječničke komore o kvaliteti upravljanja u bolnicama u sklopu projekta „Studija hrvatskog liječništva 2022.“, sada govori isto što je govorila Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u svojoj javnoj reakciji na anketu, čime potvrđuje da je anketa nevjerodostojna.

Naime, izv. prof. dr. sc. Smolić sada sam kaže da se iz ankete moglo saznati što misle liječnici o upravljanju u svojim bolnicama, ali da je to samo jedan dio slagalice o cjelovitoj slici upravljanja zdravstvenim ustanovama te da su za potpunu sliku potrebni i ostali podaci koje ova anketa nije obuhvatila, primjerice financijski pokazatelji, ishodi liječenja, stavovi pacijenata i ostalih zaposlenika, medicinskih sestara i tehničara ili nezdravstvenih radnika.

Izv. prof. dr. sc. Smolić također iznosi mišljenje da je potrebna dodatna edukacija za uspješno upravljanje velikim sustavima, kao što su zdravstvene ustanove te smatra da se Hrvatska ne suočava sa značajnijim odljevom liječnika u druge zemlje, o čemu kontinuirano govori i Udruga.

Članak se može pogledati OVDJE.