18.08.2021.

[18.08.] Nacionalni dan mirotvorstva: u spomen na dr. Ivana Šretera

Nacionalni dan mirotvorstva obilježava se 18. kolovoza, na datum kada su 1991. godine na barikadama u naselju Kukunjevac srpski pobunjenici oteli dr. Ivana Šretera, hrvatskog liječnika rodom iz Pakraca, ravnatelja bolnice u Lipiku i predsjednika Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Pokušavajući umiriti međunacionalne napetosti, zagovarao je suživot, bez nasilja i netrpeljivosti. Nažalost, do danas nije razjašnjena sudbina ovog velikog mirotvorca i humanista.

Prema izjavama očevidaca, dr. Ivan Šreter nakon otmice je bio zatočen u napuštenoj kući u selu Branešci, a do danas nije utvrđeno kada je i gdje stradao, ni gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Dr. Ivan Šreter najviši je državni dužnosnik stradao u Domovinskom ratu.

Dr. Ivan Šreter diplomirao je 1978. godine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Specijalizirao je fizijatriju te je radio u Općoj bolnici u Pakracu, a zatim u Lipiku, gdje je postao ravnateljem bolnice.

Nagrade, priznanja i odličja

  • Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je odličje "Ladislav Rakovac".
  • Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom, a dodijeljena mu je i Nagrada grada Lipika za životno djelo.
  • Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dodijelila mu je posmrtno, 16. travnja 2016. godine, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., u suradnji s drugima Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Spomen

  • Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada od 2005. godine nosi ime Nagrada Dr. Ivan Šreter.
  • U Pakracu je po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom Pakraca i postavljeno je njegovo poprsje (19. ožujka 2009. godine) na platou između župne crkve UBDM i "Hrvatskog doma".
  • Dana 9. lipnja 2009. godine održana je svečana premijera dokumentarnoga filma "Časnik mirotvorac" o dr. Ivanu Šreteru. 
  • Od 2011. godine njemu u spomen održava se stručni skup nazvan Balneološki skup “Dr. Ivan Šreter”.
  • God. 2019. park nasuprot KBC-a »Rebro« jednoglasnom je odlukom Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba imenovan Parkom dr. Ivana Šretera.

Više na: https://pakrac.hr/sjecanje-na-dr-ivana-sretera-humanist-mirotvorac-hrvatski-domoljub/