05.05.2021.

[DHC Brunch] Tema 6: "Value Based Healthcare" - Rješenje za financijsku održivost hrvatskog zdravstvenog sustava?

 

U srijedu, 12. svibnja 2021. godine u 13.00 sati održat će se šesta i završna videokonferencija Udruge u okviru webinara Digital Healthcare Policy Brunch“:

Tema 6. "Value Based Healthcare" - Rješenje za financijsku održivost hrvatskog zdravstvenog sustava?

 

O temi će govoriti: Veronika Laušin, dr.med., zamjenica ravnatelja HZZO-a; Tihomir Strizrep, dr.med., međunarodni konzultant u zdravstvu i Boško Katić, struč.spec.oec., OB Zadar;

______________ 

Koncept zdravstvene zaštite zasnovane na vrijednosti usmjeren je na što bolje zdravstvene ishode liječenja, koji predstavljaju ne samo najveću dobrobit i korist za pacijente, nego i za sam zdravstveni sustav.

Stoga u fokusu zdravstvenog sustava zasnovanog na vrijednosti nisu troškovi i njihovo smanjenje, ni želja za maksimiziranjem broja zdravstvenih usluga s ograničenim budžetom, nego dobrobit pacijenata kroz bolje ishode liječenja, koji će, posljedično, smanjiti zdravstvenu potrošnju u nizu segmenata, uključivo i potrebu za dugotrajnom zdravstvenom skrbi.

Naime, poboljšanjem rezultata liječenja sprječava se napredovanje bolesti te nastanak težih stanja i komplikacija koji dovode do potrebe za većom i znatno skupljom zdravstvenom skrbi, što je posebice važno s obzirom na zdravstvene izazove koji se pojavljuju kao rezultat starenja stanovništva i sve veće učestalosti kroničnih bolesti. Primjerice, trošak liječenja pacijenta čiji dijabetes ne napreduje do zatajenja bubrega, gubitka vida i neuropatije neusporedivo su manji od troška liječenja pacijenta čije se stanje neprestano pogoršava.

Iskustva zemalja poput Nizozemske, skandinavskih zemalja i SAD-a pokazuju da su, kao rezultat primjene ovog koncepta, kvaliteta liječenja, dostupnost, koordinacija i integracija terapijskih procesa znatno poboljšani, a troškovi postupno znatno smanjeni.

______________

  •  Videokonferencija će se održati putem Webex platforme, s početkom u 13.00 sati i trajat će 45 minuta. 
  • Za sudionike iz ustanova-članica praćenje svih videokonferencija je besplatno, a za nečlanice iznosi 1.000 kn (+PDV). 
  • Informacije i prijave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 _____________

Sponzori: