[UPUZ] Nacionalnom stožeru civilne zaštite: Prijedlozi za upute o postupanju, COVID - 19

[25.03.2020.] Dopis upućen Nacionalnom stožeru civilne zaštite: Prijedlozi za upute o postupanju, COVID - 19
 
Poštovani,
nakon nekoliko kontakta sa ravnateljima D.Z. uočio sam da se na terenu javljaju problemi sa zaštitnom opremom u izdvojenim COVID ambulantama, u kojima se prema novim naputcima trebaju uzimati uzorci za identifikaciju i izolaciju virusa sars-cov-2, kao i podlogama za transport uzoraka.
 
Također bi liječnicima obiteljske medicine trebalo dostaviti precizne protokole oko korištenja zaštitne opreme, te načina uzimanja briseva. Mnogi šalju upite o postupanju, obzirom na specifičnost situacije, te bi bilo potrebno propisati točne protokole postupanja za nove procedure i dopuniti postojeće, te ih distribuirati D.Z.
 
Javljaju se i upiti o načinu transporta uzoraka obzirom na očekivanu brojnost u izvanrednoj situaciji. Novo rješenje uzimanja uzoraka je logičnije nego dosadašnje, ali bi se moglo,  po uzoru na zemlje koje su imale intenzivnije iskustvo, izbjegavati ulazak pacijenata zbog testiranja u zdravstvene ustanove općenito  (uzimanje uzoraka da pacijent ne izlazi iz vozila), poglavito kod onih koje nemaju mogućnost brze organizacije zasebnog ulaza.
 
Ovaj dopis vam dostavljam obzirom da su D.Z. već dobili naputke o preuzimanju obaveza uzimanja uzoraka u COVID ambulantama, a zaštitna oprema, podloge i protokoli postupanja nisu još distribuirani niti potpuno jasni. Napominjem da bi edukaciju liječnika u domovima zdravlja mogle raditi zdravstvene ustanove koje su do sada uzimale uzorke ili posebno educirane ekipe koje odredi nacionalni stožer.
 
mr. Dražen Jurković, dr.med., direktor

 

25.03.2020

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica