Prekovremeni rad

Na današnjem sastanku vezanom uz izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, predstavnici sindikata i Vlade Republike Hrvatske parafirali su tekst Dodatka III Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je predviđeno da se i za vrijeme prekovremenog rada, na osnovnu plaću, obračunavaju dodaci s osnove posebnih uvjeta rada i iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, te uvećanje za znanstveni stupanj magistra znanosti odnosno znanstveni stupanj doktora znanosti, a uključena je i formula. Tekst je upućen na daljnju proceduru, te se potpisivanje očekuje nakon što Vlada Republike Hrvatske prihvati isti.
 
Problem obračuna prekovremenog rada započeo je 2013. godine. Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske aktivno je ukazivala na potrebu da se obračun prekovremenog rada uredi na jasan način, kako bi se spriječile daljnje tužbe i stvaranje nepotrebnih troškova, pri čemu je isticala važnost unošenja formule u Kolektivni ugovor, kako materija obračuna prekovremenog rada ne bi ostavljala prostora za dvojbe. 
 
Dodatkom III predviđeno je rješavanje pitanja obračuna prekovremenog rada za buduće razdoblje, a o modelima naknade za prošlo razdoblje (glede radnika koji su podnijeli tužbe i onih koji nisu) razmatrat će se u narednom periodu. Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske naglašavala je, te i nadalje naglašava, kako zdravstvene ustanove nisu pridonijele nastanku ove situacije s obračunom prekovremenog rada i tužbama radnika glede istog, te zdravstvene ustanove ne mogu iz vlastitih sredstava snositi troškove koji su povodom toga nastali.

17.04.2020

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica