Predstavljamo: Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice obilježila je 60-tu obljetnicu od osnivanja prvog bolničkog rehabilitacijskog odjela. U hrvatskim okvirima, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice uvažena je medicinska ustanova koja je iznikla u prirodnom okruženju grada Varaždinskih Toplica na višestoljetnoj lječilišnoj tradiciji s ponudom temeljenom na prirodnim ljekovitim činiteljima, ali i vrhunskom znanju liječnika i zdravstvenih radnika ove ustanove. Početkom 1957. godine otvoren je bolnički odjel za rehabilitaciju traumatiziranih s oko 50 kreveta, a danas se o gotovo tisuću pacijenata dnevno brine 670 djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koja to ime nosi od 1993. godine.

U pitomoj dolini rječice Bednje, smještenoj između slikovitih zelenih brežuljaka Hrvatskog Zagorja, s poviješću koja seže unatrag do starijega kamenog doba, leži gradić Varaždinske Toplice. Već u antičko vrijeme Varaždinske Toplice bile su poznate kao termalno kupalište Aquae Iasae, a o njihovom značaju govori i podatak da ih je u 4. stoljeću obnovio rimski car Konstantin.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice svoj rad temelji upravo na ovoj tisućljetnoj tradiciji korištenja prirodnog izvora termalne sumporne vode, 180-godišnjem kontinuiranom liječničkom radu, kao i na najnovijim dijagnostičkim i terapijskim dostignućima moderne medicine. Tisućljetna tradicija, stručnost i kvaliteta pruženih usluga svrstali su je u sam vrh hrvatske fizikalne medicine i rehabilitacije.

Specijalna bolnica raspolaže mrežom od 989 kreveta raspoređenih u četiri objekta: Terme, Konstantinov dom, Lovrina kupelj i Minerva.

Dugogodišnji stručni i profesionalni rad svih djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama doveo je 2016. godine do prerastanja Odjela za rehabilitaciju spinalnih bolesnika u Referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine (OKM)

U ustanovi se provodi kompleksna rehabilitacija na specijaliziranim odjelima, i to spinalnih, ortopedskih, traumatoloških, neuroloških i reumatskih bolesnika te rehabilitacija djece na odjelima i u Poliklinici. U sklopu Poliklinike je novouređena dvorana za senzornu integraciju, gdje terapiju provode educirani terapeuti.

 

 

Svaki pacijent ima individualni program koji priprema tim stručnjaka sastavljen od liječnika specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, specijalista neurologije, specijalista radiologije, fizioterapeuta, radnih terapeuta, medicinskih sestara, psihologa, logopeda, defektologa, socijalnog radnika i profesora kineziologije.

 

 

 

Radi boljeg programiranja i praćenja rezultata, bolnica je opremljena odgovarajućom dijagnostikom: hematološki i biokemijski laboratorij, digitalni RTG aparat, UZV, EMNG kabinet, urodinamski kabinet, denzitometrija, izokinetički kabinet.

 

 

Temelj svih rehabilitacijskih programa je medicinska gimnastika (kineziterapija), koja se provodi u nekoliko dobro opremljenih dvorana, putem grupnih ili individualnih vježbi, specifičnih kineziterapijskih tehnika (Kabat, Bobath i dr.) ili vježbama u skladu s odgovarajućim postoperativnim programima uz stalni stručni nadzor.

 

 

 

 

 

 

Bogatstvo termalnih izvora u sprezi sa suvremenom opremom i velikim iskustvom omogućilo nam je provođenje hidroterapije, uz primjenu hidromasaže, blagodatima sumpornih, Hauffeovih i izmjeničnih kupki, te vježbama u bazenima i Hubbard kadama. Osim toga primjenjuje se i peloidoterapija (blatni omoti) s prirodnim činiteljima, dok je toplinska terapija zastupljena parafinoterapijom (parafinski oblozi i kupke) i krioterapijom (kriomasaža i kriooblozi).

 

 

 

Mnogobrojne su mogućnosti elektroterapije, u sklopu koje se primjenjuju: DDS, URS, IFS, TENS, LASER, UZV, udarni val,EMG biofeed-back, galvanske struje i kupke, kratkovalna dijatermija, magnetoterapija, sono-foreza, elektrostimulacija itd. Kao nadopuna tih fizikalnih procedura primjenjuje se ručna masaža, a prema potrebi i limfna drenaža. 

 

 

Na svim odjelima godišnje se liječi oko 12.500 bolesnika u stacionarnom dijelu i oko 12.000 u polikliničkom dijelu. Prema ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, osigurano je 488 kreveta. Prosječno trajanje rehabilitacije je 22 dana.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, osim za korisnike HZZO-a, nudi medicinske programe za privatne korisnike, goste i turiste. Najpoznatiji su programi: za kralježnicu, reumatske bolesti, mršavljenje, osteoporozu, rekreativno-športski program, medicina aktivnog odmora, fitness, wellness program i drugi.

Uz razvijenu mrežu terapijskih procedura kod čije primjene se koristi individualizirani pristup korisnicima, u objektu Minerva nalazi se novootvoreni Centar zdravlja Minerva Medica sa sljedećim uslugama: medicinski wellness- razne vrste masaža, aromaterapija, biserne kupke, medicinski fitness aerobic, sauna, specijalističke ordinacije, studio fizioterapije- limfna drenaža, refleksoterapija, terapija inkontinencije, terapija ultrazvukom, laser, TENS, kineziterapija pokretom, shockwave terapija, kinesio taping.

Specijalna bolnica je priznati Obučni centar Odbora za Fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Europske unije medicinskih specijalista (UEMS PRM Board) za specijalizante Fizikalne medicine i rehabilitacije, kao jedan od 24 u Europi, a program skrbi za osobe s ozljedom kralježnične moždine jedan je od prvih akreditiranih programa u dokumentima UEMS-a. Niz godina predvodnici su hrvatske fizikalne i rehabilitacijske medicine u više rehabilitacijskih područja.

TERMALNA VODA I LJEKOVITO BLATO

Ljekovita voda, čiji su tokovi određivali povijest civilizacija, zažuborila je i u Varaždinskim Toplicama, odredila im položaj, ime i tradiciju obitavanja i liječenja ljudi kroz sve kulturne epohe. Iako je ovaj kraj bogat rječicama, potocima i izvorima pitke vode, najvažnija je uvijek bila snaga izlječenja termalne vode koja je ovom kraju i ljudima koji ovdje obitavaju kroz stoljeća osiguravala egzistenciju.

Toplički izvor termalne vode je uzlazno vrelo, odnosno povratna voda. Mehanizam vrela zasniva se na zakonu spojenih posuda. Tijek vode započinje južno od Varaždinskih Toplica, na sjevernim dijelovima Kalničkog gorja. Tamo oborinska voda ponire i do 1500 m, prolazi kroz sve slojeve zemlje, a za taj put joj je potrebno oko 20000 godina te je zbog toga tako bogata mineralima. Kapacitet termalnog vrela je 25 do 28 litara u sekundi, odnosno 2,160.000 do 2,419.000 litara u 24 sata. Temperatura vode na izvorištu je 56°C do 58°C.

INDIKACIJE ZA SUMPORNU KUPKU:

     • degenerativne bolesti zglobova i kralješnice (artroza, spondiloza…)

     • radikulopatije (neuralgije, ishialgia, lumbalgia…)

     • izvanzglobni reumatizam (fibromialgia, tendopatije, periatritis…)

     • ginekološke bolesti (kronične upale, insufijencija, ovarija…)

     • kožne bolesti (psoriaza… )

Pijenje ljekovite vode povoljno djeluje na: kronične bolesti želuca i crijeva, opstipaciju, sniženje šećera u krvi (dijabetes), sniženje mokraćne kiseline u krvi.

Toplina drevne ljekovite vode, smirujući zagrljaj zelenila i netaknute prirode te sigurne ruke naših stručnjaka najviše su što možete učiniti, ne samo za ozdravljenje svojeg tijela, već i za odmor svog duha.

___________

Autor priloga: Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, https://www.minerva.hr/

19.10.2017