Najvažnije odluke 23. sjednice Upravnog vijeća HZZO-a

Zagreb, 24. travnja 2018.  - Održana je 23. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U nastavku donosimo najvažnije odluke.

HZZO ugovara novih 5000 postupaka magnetske rezonance radi smanjenja lista čekanja

HZZO će ugovoriti dodatnih 5000 postupaka magnetske rezonance (MR) radi smanjenja Nacionalne liste čekanja i prema uputi Ministarstva zdravstva, za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2018. godine. 

Nakon provedenoj natječaja za sklapanje ugovora o provođenju postupaka magnetske rezonance (MR) izabrani su najpovoljniji ponuditelji s kojima će se ugovoriti provođenje i plaćanje postupka MR, u svim regijama Republike Hrvatske, razmjerno broju raspoloživih dodatnih postupaka i iskazanog interesa ponuditelja.

Ugovaranjem dodatnih postupaka magnetske rezonance, osiguranim osobama HZZO-a omogućava se dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite, te brže obavljanje medicinskog postupka što može doprinijeti i bržem procesu liječenja.

Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

Na osnovnu i dopunsku listu lijekova u redovnoj proceduri uvršteni su novi lijekovi.

U osnovnu listu lijekova uvršteni su lijekovi: folitropin delta za liječenje neplodnosti,

rezervni antibiotici ceftazidim+avibaktam i ceftarolin fosamil, tenofovir alafenamid za liječenje kroničnog hepatitisa B, lijekovi okrelizumab i kladribin za liječenje multiple skleroze, lijek nusinersen za liječenje spinalne mišićne atrofije (tip I, II i III, za djecu do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji), lijek idebenon za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije i kombinacija beklometazon+formoterol+glikopironij za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) te 2 nove indikacije uz lijek regorafenib: za liječenje gastrointestinalnog stromalnog tumora i hepatocelularnog karcinoma.

U dopunsku listu lijekova uvrštena su dva nova lijeka: eletriptan za liječenje migrenoznih glavobolja i  tafluprost+timolol za liječenje glaukoma.

Na obje liste uvršteno je dodatnih 98 novih pakiranja (generičke i kliničke paralele i novi oblici već postojećih lijekova u listi).

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Nova pomagala za regulaciju šećerne bolesti na Popisu pomagala HZZO-a

Na Popis pomagala HZZO-a stavljena su nova pomagala za regulaciju šećerne bolesti: Uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini s odgovarajućim senzorom i odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze kod osoba koje koriste inzulinsku pumpu.

Pravo na uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini utvrđeno je na temelju stručnih preporuka i kriterija koji su navedeni u Popisu pomagala, a prema kojima će pravo moći ostvariti osigurane osobe koje boluju od šećerne bolesti, a u dobi su od 4-18 godine, trudnice, slijepe osobe i bolesnici koji su na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), s dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima, a uz preporuku specijaliste dijabetologa iz: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KB Dubrava, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KBC Split, KBC Osijek i KBC Rijeka.

Dostupnost novih pomagala putem potvrde na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja očekuje se od 1. lipnja 2018. godine.

HZZO raspisuje natječaj za financiranje pripravničkog staža

Donesena je Odluka o financiranju pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine u 2018. godini kojom se odobrava HZZO-u financiranje pripravničkog staža navedenih zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama i kod privatnih zdravstvenih radnika, koji sa HZZO-om imaju sklopljen ugovor za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Nakon završenog postupka po provedenom javnom natječaju HZZO će raspisati otvoreni javni natječaj za financiranje pripravničkog staža navedenih zdravstvenih radnika, ali samo u općim bolnicama.

Trajanje otvorenog javnog natječaja bit će do 30. studenoga 2018. godine, odnosno do popunjenja slobodnih pripravničkih mjesta.

26.04.2018

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica