Uz 18.11.2017. [Dan sjećanja na žrtvu Vukovara] Opća bolnica Vukovar

Godine 1991. Hrvatska je napadnuta od strane JNA i srpskih paravojnih postrojbi koje su, dominirajući u ljudstvu i ratnoj mašineriji, držali grad Vukovar u potpunom okruženju gotovo tri mjeseca, od 25. kolovoza do 18. studenog 1991. godine.

Od  svibnja 1991. godine  Hitna služba Medicinskog centra Vukovar uključuje se u zbrinjavanje ranjenika u Borovu Selu, a tijekom srpnja formirana je ratna kirurgija i opremljeno protuatomsko sklonište. Prve granate počele su padati na bolnicu 15. kolovoza 1991. god., a 24. kolovoza 1991. god. bolnica je postala i meta avionskih napada. Zrakoplovi JNA bombama su najmanje 15 puta izravno pogodili bolnicu, iako je na njoj bio vidno istaknut znak Crvenoga križa. Bolnica je dnevno pogađana tisućama projektila svih vrsta.

U takvim okolnostima, osoblje bolnice borilo se protiv ratnih rana, infekcija, nedostatka pitke vode, lijekova i medicinskog materijala, nedostatka hrane, struje...još uvijek dajući najbolju moguću njegu, kako braniteljima grada i civilima, tako i zarobljenim neprijateljskim ranjenicima.

Tijekom napada na grad, liječničku pomoć u dobilo je oko 4.000 osoba, a kirurški je bilo obrađeno između 2.500 i 2.900 ranjenih. Od početka napada pa do pada grada, u bolnicu je svakodnevno primano prosječno 30 novih ranjenika, među kojima je, kao i među poginulima, bilo najviše civila, od 70 do 90 posto. Više od 80 posto ozljeda nastalo je djelovanjem eksplozivnih sredstava.

 

 

Dana 18. studenog 1991. godine Vukovar je pao u ruke agresora.

Slaveći pobjedu JNA i srpske paravojne postrojbe odveli su iz bolnice više od 200 ranjenih branitelja i civila, među njima i 18 djelatnika bolnice, te ih pogubili izvan grada, na lokaciji Ovčara. Svi ne-srpski stanovnici prognani su u slobodne dijelove Hrvatske, a ravnodušni svijet je ponovno naučio značenje fraze "etničko čišćenje".

Od 1.040 zaposlenih u bolnici prije Domovinskog rata, do kraja rata u bolnici je ostalo 350 zaposlenika. Nakon okupacije, većina liječnika i osoblja srpske nacionalnosti ostala je u Vukovaru, dok je 250 djelatnika nakon tortura prognano u slobodne dijelove Hrvatske.

U procesu mirne reintegracije 24. srpnja 1997.  god. započinje se sa reintegracijom bolnice u sustav zdravstva Republike Hrvatske. Zatečena je djelomice sanirana nova i stara zgrada bolnice, dok su ostali objekti bili potpuno srušeni. Oprema je bila devastirana i otuđena, a zatečeno je 450 djelatnika, pretežito srpske nacionalnosti. Godine 1998. započeo je proces obnove, obnovom infrastrukture.

 

Mjesto sjećanja je mjesto gdje je postojala Ratna bolnica Vukovar. Podrumski hodnici i protuatomsko sklonište prijeratnog bolničkog kompleksa. Mjesto prepuno ranjene djece, žena i muškaraca svih uzrasta. Mjesto gdje je život započinjao i završavao na udaljenosti od nekoliko metara. Simbol hrvatske nezavisnosti i slobode. Sveto mjesto.

_____

Izvori:

http://www.ob-vukovar.hr/mjesto-sjecanja/mjesto-sjecanja.htm

http://www.ob-vukovar.hr/default.asp

 

 

17.11.2017

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica