Sjednica Stručnog društva bolnica, 01.10.2019.

Dana 1. listopada 2019. godine održana je sjednica Stručnog društva bolnica pod predsjedanjem predsjednika Stručnog društva dr. sc. Srećka Marušića, dr. med., sa slijedećim dnevnim redom:

1.    Verifikacija zapisnika sa sjednice Stručnog društva bolnica održane dana 10. travnja 2019. godine u Karlovcu;
2.    Izbor dopredsjednika Stručnog društva bolnica za iduće mandatno razdoblje;
      Referenti: doc.dr.sc. Srećko Marušić, dr.med., mr. Dražen Jurković, dr.med.;
3.   Analiza poslovanja bolničkih zdravstvenih ustanova za razdoblje I.-VIII. 2019. godine;
      Referent: Zvonimir Laušin, dipl.oec.;
4.    Rokovi plaćanja i dugovi bolničkih zdravstvenih ustanova, te prijetnje ovrhama veledrogerija;
      Referenti: doc.dr.sc. Srećko Marušić. dr.med., mr. Dražen Jurković, dr.med.;
5.   Cijene zdravstvenih usluga;
      Referenti: doc.dr.sc. Srećko Marušić, dr.med., Zvonimir Laušin, dipl.oec.;
6.   Usvajanje Programa rada Stručnog društva bolnica Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske;
      Referent: doc.dr.sc. Srećko Marušić, dr.med.;
7.   Prijedlog Poslovnika o radu Stručnog društva bolnica Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske;
      Referent: doc.dr.sc. Srećko Marušić, dr.med.;
8.    Razno.

Ključna točka rasprave bila je tema dugovanja zdravstvenih ustanova veledrogerijama. Zaključeno je kako je svakako dobro što su Ministarstvo zdravstva i Vlada Republike Hrvatske pronašli dodatna sredstva kako bi se saniralo akutno stanje, ali Udruga bolnica smatra da ovo pitanje treba riješiti sustavno, te iskoristiti povoljnu situaciju na financijskom tržištu, svesti plaćanje na zakonski rok od 60 dana, te pregovarati s veledrogerijama i proizvođačima o novim povoljnijim uvjetima poslovanja.

Također, jedan od zaključaka je da je dobro što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje podigao cijenu zdravstvenih usluga i limita na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća, ali da su troškovi rada rasli bržom dinamikom, te da je stoga cijene zdravstvenih usluga i limita potrebno korigirati u skladu s time.

Nadalje, po uzoru na većinu zemalja Europske unije koje imaju nacionalnog ugovaratelja, smatramo da je potrebno ostvariti tripartitni dogovor o visini cijena zdravstvenih usluga između Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i predstavnika poslodavaca odnosno Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, kako bi se uspostavili realniji uvjeti poslovanja, te će Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske takav prijedlog uputiti Ministarstvu zdravstva.

Na današnjoj sjednici za dopredsjednika Stručnog društva bolnica jednoglasno je izabran doc. prim. dr. sc. Ervin Jančić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice Karlovac, kojemu čestitamo i ovim putem te se radujemo daljnjoj suradnji.

  • SDB_1
  • SDB_2
  • SDB_3
  • SDB_4
  • SDB_5
  • SDB_6
  • SDB_7
  • SDB_8
  • SDB_9
  • SDB_10

01.10.2019

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica