Ravnatelj rovinjske bolnice, doc.dr.sc. Marinko Rade najbolji je mladi znanstvenik na području patologije kralježnice!

Doc.dr.sc. Marinko Rade, mr.sc.orth.med., ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ Rovinj, proglašen je, po drugi puta, najboljim mladim znanstvenikom na području patologije kralježnice. Priznanje mu je uručeno u Ateni na kongresu Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice, od strane američkog znanstvenog časopisa "Spine", a o čemu su izvijestili i neki naši tiskani mediji i internetski portali.
 

 
SVJETSKO ZNANSTVENO PRIZNANJE RAVNATELJU BOLNICE ROVINJ

Američki znanstveni časopis „Spine“, najutjecajniji i najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice, proglasio je doc.dr.sc. Marinka Radu za najboljeg mladog svjetskog znanstvenika. Nagrada „Spine Young Investigator Award 2017“, uručena mu je tijekom godišnjega svjetskog skupa Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice (International Society for the Study of Lumbar Spine) koji se održao u Ateni, Grčka.

 Doc.dr.sc. Marinko Rade, docent pri Katedri za anatomiju i neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju te postdoktorski istraživač u Finskoj, pri Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital, jedini je mladi znanstvenik na svijetu koji je ovu posebno priznanje osvojio dva puta!

Prvi puta nagrađen je 2014. godine za dva istraživanja objavljena u tom časopisu pod naslovom: „In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region of asymptomatic subjects: Part 1 - straight leg raise test”, te “In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region in asymptomatic subjects: Part 2 - comparison between unilateral and bilateral straight leg raise tests “.

Riječ je o rezultatima linije istraživanja na području neuroradiologije čiji je glavni voditelj upravo doc.dr.sc. Marinko Rade, u kojima se po prvi put prezentiralo novu metodu. Naime, njome se uz pomoć magnetske rezonance mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnog kanala. Kako je vertebralni kanal prevalentno koštani kanal, do tada nije postojao način da se pokreti živaca i leđne moždine izmjere bez da se taj kanal otvori, odnosno pacijent operira.

Od tada smo predano radili tri godine, putovao sam do Finske bezbroj puta, dizali se u 5 sati ujutro kako bi održali sastanke putem Skype-a i kako bi analizirali dobivene podatke prije redovnog posla. U te tri godine uspjeli smo dokazati da se živci kreću vertebralnim kanalom, dokazali smo da se ti pokreti mogu predvidjeti i kreirali smo model koji sve to objašnjava,“ kaže doc.dr.sc. Rade.

I nastavlja: „Ove smo godine uspjeli dokazati da su u slučaju simptomatske hernijacije intervertebralnog diska ovi živčani pokreti značajno ograničeni, te da je limitacija pokreta direktno u korelaciji sa magnitudom i lokalizacijom simptoma (bol). To ukazuje na dvije stvari: da živčano klizanje ima protektivni efekt, te da terapije usmjerene na održavanje tog klizanja mogu imati ogroman pozitivni efekt.


Dodana vrijednost tih rezultata je činjenica da smo uspjeli objasniti situacije koje su nam do sada znale zadati glavobolje, to jest pitanje zašto ponekad magnetska rezonanca pokazuje sliku normalne kralježnice, a pacijent referira značajne bolove ili zašto ponekad magnetska rezonanca pokazuje sliku značajno degenerirane kralježnice, a pacijent nema nikakvih simptoma. Odgovor je sada jasan, jer nismo mjerili funkcionalne pokrete živaca!“, objašnjava dr. Rade.

Rezultati istraživanja o kojima govori dr. Rade  objavljeni su u znanstvenom radu pod naslovom „Reduced Spinal Cord Movement with the Straight Leg Raise Test in Patients with Lumbar Intervertebral Disc Herniation“

O NAGRADI “Spine Young Investigator Award“

"Spine Young Investigator Award“ svjetska je nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje osobi koja mora biti pri kraju ili unutar pet godina od završetka doktorata znanosti medicine. Također, značajno je da do sada nitko iz Hrvatske ili susjednih zemalja, nije dobio tu prestižnu nagradu.

„To je kao da New York Times proglasi najboljeg mladog novinara na svijetu, tako i ova nagrada u našoj struci ima veliku vrijednost“, dodaje doc. dr. sc. Marinko Rade .

„Posebno mi je zadovoljstvo što ovog puta nagradu dijelim sa svojim prijateljem i studentom na doktoratu znanosti medicine u Finskoj, kojem sam i komentor, Janne Pesonen, dr.med.spec. To znači da smo uspješno prenijeli znanje, što je najveća nagrada za jednog mentora“, skromno kaže doc. dr. sc. Rade, koji uz zahtjevna istraživanja u Londonu i Finskoj te posao predavača na Medicinskom fakultetu u Osijeku, s velikim entuzijazmom uspješno vodi Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju.
 


Kako bi se proširio broj pacijenata na kojima će se nove metode liječenja primjenjivati, dio ovih istraživanja biti će prebačen na Fakultet medicine pri prestižnom King's Collegeu u Londonu, ali želja je ovog istraživača prebaciti dio tih uspješnih istraživanja u Hrvatsku.

Doc.dr.sc. Marinko Rade prve nagrade dobivao je još kao student doktorskog studija medicine u Finskoj. Tako je 2013. prvi put proglašen najboljim mladim znanstvenikom po izboru Finskog društva za vertebrologiju Finskog liječničkog zbora, a istu je nagradu osvojio također 2015. i ponovno 2016. godine.

Ugledni američki znanstveni časopis "Spine"  2014. godine dodijelio mu je prvi puta nagradu za najboljeg mladog znanstvenika - „Young Spine Investigator Award“. Ovaj vodeći znanstveni časopis ove godine ponovno ga je proglasio najboljim mladim znanstvenikom u svijetu.

Uz svoj redovan posao ravnatelja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju u Rovinju, doc.dr.sc. Rade je post-doktorski istraživač Sveučilišne bolnice Kuopio Sveučilišta Istočne Finske te je kao docent također i predavač na Katedri Anatomije – područje neuroznanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Član je predsjedništva Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, a od prošle godine je i član sedmeročlanog europskog istraživačkog tima liječnika koji na londonskom King's Collegeu istražuju uzroke nespecifične križobolje.

21.07.2017