Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Prigodnim programom u Šibeniku je 25. travnja 2018. održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe (30. travnja).

Obilježavanje je započelo na šibenskoj rivi, predstavljanjem hitne medicinske službe (HMS) građanima kroz edukacijske programe 21 tima HMS-a iz svih hrvatskih županija, a završilo je svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, kojoj su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima i direktor Udruge mr. Dražen Jurković, dr.med.spec., uz predstavnike zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske.

Državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr.med., kao izaslanik premijera Plenkovića i ministra Kujundžića, na svečanoj akademiji u Šibeniku rekao je da se intenzivno radi na formiranju vlastite hitne helikopterske medicinske službe, te nastavio:

„U slijedećoj godini unaprjeđivat ćemo tehničke mogućnosti sustava hitne medicinske službe, planiramo izgraditi šest specijalnih brodova za prijevoz pacijenata s otoka i za službe promatranja i pomaganja unesrećenima na moru. Riječ je o multifunkcionalnim brodovima koji bi pokrivali cijeli Jadran i otoke. Brodovi će biti specijalno građeni i opremljeni sa svom medicinskom tehničkom opremom. Imat će brzinu preko 70 kilometara na sat i moći će ploviti po svim vremenskim prilikama. Projekt financiramo europskim sredstvima i sudjeluje više ministarstva, to je multiresorni program i mogu najaviti da će do sljedeće godine brodovi biti u moru".

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maja Grba-Bujević, dr.med.spec., podsjetila je da je prije devet godina sustav reorganiziran te je 2009. godine Hitna medicinska služba s osnivanjem 21 županijskog zavoda zakoračila u novo razdoblje.

Danas se u Šibeniku predstavio 21 županijski Zavod za hitnu medicinu i predstavnici objedinjenih hitnih bolničkih prijema. Svi građani imali su priliku razgledati vozila i čuti niz savjeta o načinima postupanja u hitnim situacijama. Cilj nam je senzibilizirati javnost na rad Hitne medicinske službe, to je težak i kompliciran posao i zahtjeva dobru pripremljenost i motiviranost za rad,“ kazala je dr. Grba-Bujević.

Prošle godine djelatnici Hitne medicinske službe intervenirali su 800.000 puta, no čak 53 posto pacijenata nije bilo hitno. 

„To su veliki brojevi jer kada tim izađe na 'nehitnu' intervenciju onda je možda nekome oduzeto vrijeme da mu spasimo život i drugi dijelovi zdravstvenog sustava moraju odraditi dio koji nije hitan. Hitna medicinska služba u Hrvatskoj u kojoj radi 3014 djelatnika zbrinula je prošle godine 1,5 milijun pacijenata, a dok je ovako sve ćemo pogledati i zbrinuti, samo pacijenti moraju biti strpljivi. Sigurna sam da ćemo u budućnosti održati kontinuitet kvalitete rada,“ istaknula je.

Tomislav Jukić, dipl.pol., ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije istaknuo je kako je prošlo ljeto u županiji hitna intervenirala 996 puta više, ukupno je bilo 20.253 intervencije, što je u prosjeku 55 intervencija dnevno. „Trenutno raspolažemo sa 40 timova, a imamo 127 zaposlenih ljudi, ta brojka ljeti prelazi 150. Raspolažemo sa 16 suvremeno opremljenih vozila,“ kazao je Jukić.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe svake se godine održava u drugom gradu, a Hrvatski sabor je 30. travnja prije pet godina proglasio Nacionalnim  danom Hitne medicinske službe. Organizatori središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana HMS-a su Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, a pokrovitelji Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik.

Video: Pogledajte djelić atmosfere iz Šibenika, sa središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana HMS-a!

26.04.2018