[HZJZ] 40. godina Registra osoba liječenih zbog zlouporabe droga - 26.06.2018.

Ovisnost o psihoaktivnim drogama dugi je niz godina velik javnozdravstveni problem u gotovo cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Novi i sve brojniji izazovi uzrok su zabrinutosti za javno zdravlje u cijeloj Europi; osobita su prijetnja  sintetički lijekovi, uključujući stimulanse, nove psihoaktivne droge te drugi lijekovi koji se pojavljuju na tržištu. Europski je sustav ranog upozoravanja proteklih godina zamijetio pojavu novih sintetičkih katinona i sintetskih kanabinoida.

Stoga, uz Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se širom svijeta obilježava 26. lipnja svake godine s ciljem upozoravanja svjetske javnosti na rastući problem zlouporabe droga u društvu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ured za suzbijanje zlouporabe psihoaktivnih droga Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva na taj dan svečanim i stručnim skupom obilježavaju 40. godina postojanja nacionalnog Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo od 1978. godine vodi nacionalni Registar osoba koje zloupotrebljavaju psihoaktivne droge, a od 1981. godine izdaje Izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj.

Svečani i stručni skup održat će se 26. lipnja 2018. (utorak) od 11 do 14 sati u dvorani Ministarstva zdravstva (I. kat), Zagreb, Ksaver 200a, sa sljedećim programom:

  1. Uvodni govor – predstavnik Ministarstva zdravstva
  2. Pozdravi  – (doc.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a)
  3. Važnost problematike ovisnosti o psihoaktivnim drogama (dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr.sc. Ivan Ćelić, prof.dr.sc. Zoran Zoričić)
  4. Trendovi i politika suzbijanja zlouporabe droga (Željko Petković, univ.spec.crim., ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga)
  5. Registar – jučer, danas, SUTRA… (prof.dr.sc. Marija Strnad,  prof.dr.sc. Slavko Sakoman, prim.dr.sc. Marina Kuzman, Dragica Katalinić, dr.med.)
  6. Razno.

Neke podatke o osobama liječenima u 2017. godini možete vidjeti OVDJE.

Izvor: www.hzjz.hr

25.06.2018