Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

U Hrvatskoj se svake godine prve subote u listopadu održava Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji posvećenoj podizanju svijesti o raku dojke te o važnosti njegova ranog otkrivanja i liječenja. Ovogodišnji Dan ružičaste vrpce, 7. listopada 2017., uvod je u Mjesec borbe protiv raka dojke (Breast Cancer Awareness Month) koji se na međunarodnoj razini obilježava tijekom mjeseca listopada.

Rak dojke zloćudni je tumor od kojeg, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje oboli gotovo 1,4 milijuna osoba, a umre ih gotovo 460 tisuća. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli približno 2.500 osoba, dok je smrtnih slučajeva oko 1000. Riječ je o najčešćem zloćudnom tumoru u žena, od kojeg razmjerno rijetko obolijevaju i muškarci.

 

Pretrage za rano otkrivanje raka dojke mogu pomoći otkrivanju raka u najranijem stadiju kada je uspješnost liječenja najveća, a preživljavanje iznosi 97%. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke žene u dobi 50-69 godina svake dvije godine na kućnu adresu dobivaju poziv za mamografsko snimanje s naznačenim terminom i mjestom snimanja, stoga treba konstantno - a posebice u Mjesecu borbe protiv raka dojke - naglašavati važnost ranog otkrivanja i poticati što veći odziv žena na mamografiju.

 

 

04.10.2017