[31.05.2018.] Svjetski dan nepušenja: „Duhan i bolesti srca“

Godine 2018. Svjetski dan nepušenja (World No Tobacco Day) bit će usmjeren na "duhan i bolesti srca". Kardiovaskularne bolesti (cardiovascular diseases: CVD), uključujući moždani udar, vodeći su svjetski uzroci smrti, a uporaba duhana drugi je vodeći uzrok CVD-a nakon visokog krvnog tlaka.

Kardiovaskularne bolesti izazivaju više smrti nego bilo koji drugi uzrok na svijetu, a uporaba duhana i pasivna izloženost dimu doprinose oko 12% svih smrti od srčanih bolesti. U Europskoj regiji SZO, CVD uzrokuju oko polovicu svih smrti. Od šest regija SZO, najviša ukupna učestalost pušenja u 2017. godini zabilježena je u europskoj regiji, gdje iznosi 28%.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od 7 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima. Gotovo 80% od više od milijardu pušača širom svijeta živi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je najveći teret bolesti i smrti povezanih s duhanom.

Kampanja za Dan nepušenja ima za cilj povećati svijest o mogućim aktivnostima i mjerama koje ciljana publika, uključujući vlade i javnost, može poduzeti kako bi se smanjili rizici za zdravlje srca koje predstavlja uporaba duhana za pušenje.

Izvor: WHO.

30.05.2018