[28.07.] Svjetski dan hepatitisa 2018.

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi, s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se 28. srpnja od 2004. godine, a 2010. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ovu  jeinicijativu uvrstila među četiri kampanje za pojedinačne zarazne bolesti; 28. srpnja, je dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Tema i poruke ovogodišnje kampanje obilježavanja Svjetskog dana virusnih hepatitisa SZO-a i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance) su Eliminirajmo hepatitis (engl. Eliminate hepatitis), Testiraj. Liječi. Hepatitis (engl. Test.Treat. Hepatitis), Pronađi izgubljene milijune (engl. Find the Missing Millions), koje prenose poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa da bi se postigli ciljevi Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016.–2021. i Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a to je eliminacija oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine. Prevencija i kontrola hepatitisa B je i jedan od ciljeva  Europskog akcijskog plana cijepljenja (engl. European Vaccine Action Plan 2015-2020; EVAP).

Nacionalna kampanja 2018.: "Eliminirajmo hepatitis C: Sada!

Ovogodišnja nacionalna kampanja sa sloganom „Eliminirajmo hepatitis C Sada!“ ima za cilj zdravstvene djelatnike i druge stručnjake, ali i sve osobe u riziku od izloženosti, podsjetiti na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja. Kampanja potiče pravovremeno prepoznavanje hepatitisa C kroz korištenje mobilne aplikacije "Sve o hepatitisu", kako bi se građani informirali i provjeritili jestu li bili izloženi i trebaju li se testirati sukladno preporukama stručnjaka, jer se hepatitis C može uspješno izliječiti!

U središtu nacionalne kampanje i ove godine je edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija „Sve o hepatitisu“, čiji su suorganizatori Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a podržavaju je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Grad Zagreb, Hrvatski crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i mnoge druge institucije.

Vodeći računa o specifičnostima virusnih hepatitisa, potrebi za utjecajem na znanje i zdravlje opće populacije, ali i prepoznavanje rizične izloženosti hepatitisima B i C kao najtežim oblicima hepatitisa, promocijom prve hrvatske mobilne aplikacije i internetske platforme www.hepatitis.hr, omogućuje se smo širok obuhvat građana, s naglaskom na teško dostupne populacije izložene visokom riziku od zaraze hepatitisima B i C, te pravovremen, fleksibilan i inovativan pristup informacijama i zdravstvenim uslugama.

Podizanje svjesnosti zdravstvenih djelatnika, opće populacije i osoba koje jesu ili su bile izložene većem riziku hepatitisa C o važnosti prevencije, probirnog testiranja i liječenja u skladu je s temama globalne kampanje: „Pronađimo izgubljene miljune“ i  „Eliminirajmo hepatitis“,  jer velik broj ljudi koji imaju hepatitis B ili C to niti ne zna, zbog često oskudnih ili nikakvih simptoma ovih bolesti. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje je važno za smanjenje zdravstvenih komplikacija koje mogu nastupiti kao posljedica kronične infekcije i prevenciju širenja virusnih hepatitisa u društvu.

Izvor: Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) 

 

Video-spot kampanje 2018.: 

26.07.2018