[28.04.] Svjetski dan zaštite na radu 2020.: "Zaustavimo pandemiju"

Prepoznajući veliki izazov s kojim se vlade, poslodavci, radnici i čitava društva širom svijeta suočavaju u borbi protiv pandemije COVID-19, ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu usmjeren je na problem izbijanja zaraznih bolesti na radnom mjestu, a posebice na pandemiju COVID-19: „Zaustavimo pandemiju: Sigurnost i zdravlje na radu mogu spasiti živote“.

Zabrinutost raste zbog stalnog porasta infekcija virusom u nekim dijelovima svijeta, kao i zbog mogućih problema u kontroli i održavanju padajućih stopa zaraze u drugim dijelovima. Vlade, poslodavci, radnici i njihove organizacije suočavaju se s ogromnim izazovima u borbi protiv pandemije COVID-19, nastojeći omogućiti što bolju sigurnost i zaštitu zdravlja na radu. Osim neposredne krize, postoji i zabrinutost u svezi s ponovnim pokretanjem aktivnosti na način koji neće ugroziti napredak ostvaren u suzbijanju prijenosa infekcije.

Cilj ovogodišnje kampanje je potaknuti nacionalni dijalog o sigurnosti i zdravlju na radu, kako bi se povećala svijest o potrebni uvođenja sigurnih praksi na radnim mjestima i naglasila uloga koju u tome imaju službe za sigurnost i zdravlje na radu. Fokus je također usmjeren na oporavak i spremnost za ovu vrstu izazova u budućnosti, kroz integriranje odgovarajućih mjera u sustave i politike upravljanja zaštitom zdravlja na nacionalnoj razini, ali isto tako i u radnom okruženju.

---------------

Na inicijativu Međunarodne organizacije rada (ILO) iz 2003. godine, Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu obilježava se svake godine 28. travnja, pokretanjem promotivnih kampanja usmjerenih prevenciji nesreća na radu i profesionalnih bolesti na globalnoj razini. Odlukom Hrvatskog sabora iz 2007. godine 28. travnja proglašen je i Nacionalnim danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj.

Izvor: ilo.org/safeday

 

27.04.2020

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica