[26.05.2019.] Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Odlukom Hrvatskog sabora donesenom 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. 

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja kod bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja. U svijetu raste broj oboljelih, sukladno sa rastom svjetske populacije i modernim načinom života, što zahtjeva i sve veću potrebu za presađivanjem organa i tkiva.

U Republici Hrvatskoj funkcionira vrlo uspješan organizacijski model cjelokupnog transplantacijskog procesa, temeljen na mreži bolničkih i nacionalnog transplantacijskog koordinatora pri Ministarstvu zdravstva, koji je rezultirao sve većim brojem prepoznavanja potencijalnih donora na jedinicama intenzivne skrbi u svim hrvatskim bolnicama, a time i sve većem broju transplantacija u našim transplantacijskim centrima.

Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, to znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa – osim ako se tome nije usprotivio za života.

Hrvatska je 25.05.2007. godine postala punopravna članica Eurotransplant International Foundation, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa koja, uz Hrvatsku, uključuje osam zemalja Europe: Austriju, Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Luxemburg, Mađarsku  i Belgiju. Međunarodna suradnja omogućuje pravovremeno pronalaženje, bolju podudarnost, veću iskoristivost i dostupnost darivanih organa primateljima na listi čekanja. 

Hrvatska je vrlo uspješna na planu prikupljanja organa i transplantacijskog liječenja, po broju donora danas je među najuspješnijim zemljama svijeta i na samom vrhu Eurotransplanta te redovito prednjači po broju doniranih bubrega i jetre na milijun stanovnika.

Eurotransplant - Hrvatska u 2018. godini:

  • Ukupno preminulih darivatelja: 151
  • Preminulih darivatelja na milijun stanovnika: 37

Transplantirano:

  • 183 bubrega
  • 133 jetre
  • 37 srca
  • 3 gušterače

Liste čekanja:

  • bubreg: 199 bolesnika
  • jetra: 189 bolesnika
  • srce: 62 bolesnika
  • gušterača: 11 bolesnika

U 2018. godini bili smo, uz Austriju i Belgiju, među najuspješnijim europskim državama, s 37 donora i 84 transplantacijska zahvata na milijun stanovnika, zahvaljujući stručnosti hrvatskih transplantacijskih centara te humanosti i plemenitosti ljudi koji su donirali organe i tkiva nakon svoje smrti ili smrti svojih bližnjih, kako bi na taj način spasili nečiji život ili ga produžili i znatno poboljšali njegovu kvalitetu.   

Izvori: Eurotransplant; HZJZ.

25.05.2019

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica