[21.03.2018.] Nacionalni dan invalida rada

U Republici Hrvatskoj svake se godine dan 21. ožujka obilježava kao Nacionalni dan invalida rada, a obilježavanje na svjetskoj razini događa se na dan 3. prosinca, u sjećanje na rudarsku nesreću u Belgiji 1956. godine, u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na taj događaj, Generalna skupština UN-a 1992. godine usvojila je Rezoluciju 47/3, kojom je taj dan proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno zbog razvijanja osjetljivosti šire javnosti na probleme, prava i interese invalida rada, kako bi se ostvario visok stupanj njihove prepoznatljivosti i angažiranosti u društvu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji se obrađuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u okviru Registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj ima 197.366 invalida rada, korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Povodom Nacionalnog dana invalida rada Hrvatski savez udruga invalida rada organizira kampanju „Tjedan dana s invalidima rada“ koja traje od 19. do 25. ožujka, a kojom  se želi upozoriti javnost na opće i specifične probleme invalida rada, te moguće prijedloge za njihovo rješavanje Također se želi ostvariti suradnja i povezivanje s tijelima državne uprave, nadležnim za provedbu javnih politika koje su važne za invalide rada.

Tijekom kampanje razgovarat će se o pitanjima sustavnog financiranja osnovne djelatnosti saveza i udruga osoba s invaliditetom, o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o radu, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te o drugim važnim temama.

Kampanjom se želi ukazati da u Hrvatskoj još nisu iskorišteni potencijali i sposobnosti invalida rada, jer u društvu prevladava mišljenje da je invaliditet sinonim za radnu nesposobnost. Invaliditet je godinama razlog preranog umirovljenja osoba čije su se preostale radne sposobnosti mogle koristiti, ali ih je društvo isključilo iz procesa rada.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne samo da nije razvijala sustav profesionalne rehabilitacije, nego ga je godinama zapuštala i marginalizirala, a posebno obrazovni sustav za osobe s invaliditetom, koji je zastario i ne odgovora potrebama tržišta rada. Također je nužno je da se dobar zakonodavni okvir, progresivne i osmišljene poslovne politike podudaraju s interesom osoba s invaliditetom, poslodavaca i društva u cjelini. 

 

web: http://www.hsuir.hr/vijesti

 

20.03.2018

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica