20.09.2017. Okrugli stol: Cijepljenje – činjenicama protiv mitova

Zagreb, 20. rujna 2017. 

U prostorijama Hrvatskog novinarskog društva održan je Okrugli stol „Cijepljenje – činjenicama protiv mitova“, na kojem je sudjelovao direktor Udruge mr. Dražen Jurković, dr.med., u svojstvu predsjednika Hrvatskog društva za javno zdravstvo. Okrugli stol organizirala je Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), u  a o problematici cijepljenja govorili su predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Ureda pravobraniteljice za djecu,  Ureda pučke pravobraniteljice,  Hrvatskog epidemiološkog društva, Hrvatskog društva za infektivne bolesti, Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju,  Hrvatskog društva za javno zdravstvo i Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

Naglasci s Okruglog stola

Pad broja cijepljene djece dogodio se prvi put u 30 godina, jer je procijepljenost od 1980-ih godina kontinuirano rasla. Do prije pet godina procijepljenost djece u predškolskoj i školskoj dobi za sva cjepiva iz obveznog programa cijepljenja bila je iznad 90%, a sada ona pada, prvenstveno u predškolskoj dobi.

Najveći pad procijepljenosti djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prilično je zamjetan pad i u Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Sve to povećava broj osjetljive djece, prvenstveno u predškolskoj dobi, što povećava rizik od izbijanja epidemija tih bolesti, kojih u Hrvatskoj već dugo nema, a ako su se i pojavile, bile su malog obuhvata. Srećom, u školskoj dobi procijepljenost je i dalje visoka, pa veliki dio djece koja u predškolskoj dobi propuste cijepljenje to nadoknadi kasnije.

Upozorava se da je trenutno najrealnija opasnost od pojave epidemije ospica, budući da ta epidemije traje u Rumunjskoj i Italiji. U Rumunjskoj je, navodi se, preko 14.000 oboljelih s visokom smrtnosti od 34 umrla, dok je u Italiji više od 4000 oboljelih i dvoje umrlih, a kako su to zemlje u našoj neposrednoj blizini, moguć je "uvoz" bolesti.

Strahove kod roditelja vezane za cijepljenje potiču razni mediji i dobrim dijelom Internet, jer ljudi ne mogu razlučiti koji su pouzdani izvori informacija. Primjer je autizam, čiju se pojavu pogrešno povezalo sa cijepljenjem, iako je stvari uzrok drugi. Stoga je najvažnije roditeljima pružiti sve relevantne informacije i uputiti ih na kvalitetne izvore dodatnih informacija, kako bi mogli odgovorno donijeti odluku o cijepljenju djeteta.

21.09.2017