[20.03.2018.] Svjetski dan oralnog zdravlja

Ovogodišnja tema Svjetskog dana oralnog zdravlja potiče ljude na uspostavljanje korelacije između oralnog zdravlja te općeg zdravlja i dobrobiti. Zdrava usna šupljina i zdravo tijelo idu ruku pod ruku, stoga se nastoji skrenuti posebna pažnja na prepoznavanje bliske povezanosti i međusobnog utjecaja između to dvoje.

Trogodišnja tematska strategija pod nazivom Recite „Aaa" (fraza koju često čujemo kod stomatologa i liječnika tijekom pregleda), ostvaruje se na globalnoj razini, u kombinaciji s različitim podtemama svake godine. Kampanja ima za cilj promicanje svijesti kako su usta zrcalo tijela te stoga odražavaju cjelokupno zdravlje. Kroz podtemu u 2018. godini "Mislite na usta, mislite na zdravlje" želi  se ne samo educirati ljude o povezanosti usne šupljine s tijelom, nego ih i motivirati da poduzmu mjere zaštite i održavanja oralnog zdravlja.

Zdrava usna šupljina omogućuje ljudima govor, osmijeh, hranjenje i obavljanje drugih fizičkih funkcija tijekom života, ali također i poboljšava društvenu interakciju. Nasuprot tome, nezdrava usta i zubi mogu potencijalno dovesti do socijalne (samo)izolacije kod onih koji se ne osjećaju ugodno glede zdravlja svojih zubi te, primjerice, izbjegavaju osmijeh kao jednu od važnih, pozitivnih  interakcija s okolinom. Oralne bolesti također su povezane s nizom nezaraznih kroničnih bolesti (NCD) kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti dišnog sustava te nekim vrstama raka.

Kampanja ima za cilj educirati da je zdravlje usne šupljine i zubi bitno za njihovo pravilno funkcioniranje, ali također i za opće zdravlje te kvalitetu života. U tu svrhu, ukazuje se na povezanost između određenih oralnih i drugih bolesti, podiže se svijest o zajedničkim rizičnim čimbenicima, te promiču dobre higijene navike usne šupljine.

No, oralno zdravlje je mnogo više od lijepog osmijeha, jer bolesti usta i zubi mogu utjecati na svaki aspekt života, od osobnih odnosa i samopouzdanja, do škole, rada ili čak uživanja u hrani. Dobre oralne higijenske navike počinju u ranoj dobi, stoga roditelji trebaju paziti na oralno zdravlje djece i motivirati ih da se brinu za svoje zube i desni, kako bi im omogućili da ostanu zdravi u djetinjstvu, kao i kasnije tijekom cijelog života.

Ciljevi:

  1. Educirati ljude o unutarnjoj vezi između oralnog zdravlja i općeg zdravlja, zagovarajući preventivnu njegu, rano otkrivanje bolesti  i liječenje, kao ključ za smanjenje oralnih bolesti i s njima povezanih zdravstvenih komplikacija.
  2. Podizati svijest o potrebi uklanjanja rizičnih čimbenika koje oralne bolesti dijele s drugim nezaraznim kroničnim bolestima – naime, nezdravu prehranu, osobito onu bogatu šećerima, uporabu duhana i štetnu uporabu alkohola, kako bi se poboljšalo oralno i opće zdravlje.
  3. Potaknuti ljude na usvajanje higijenskih navika te primjenu savjeta stručnjaka za oralno zdravlje, pomažući im razumjeti utjecaj oralnih bolesti na cjelokupno zdravlje i dobrobit.
  4. Zagovarati integriranu akciju usmjerenu rješavanju tereta bolesti usne šupljine i zubi u kontekstu drugih zdravstvenih problema  te osigurati da profesionalci oralnog zdravlja informiraju i educiraju pacijente o širim implikacijama vezanim za zaštitu njihova oralnog zdravlja.

Više informacija na: World Dental Federation - World Oral Health Day

19.03.2018

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica