[15.05.] "Obitelj u razvoju"

Međunarodni dan obitelji: „Obitelj u razvoju“

Ovogodišnja 25. godišnjica Deklaracije iz Kopenhagena o socijalnom razvoju, u kojem obitelj zauzima važno mjesto, dolazi u vrijeme jedne od najvećih svjetskih zdravstvenih i socijalnih kriza. Pandemija COVID-19  dovodi u fokus važnost ulaganja u zdravstvo te u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i obitelji.

U obitelji se, naime, izrazito osjećaju posljedice ove globalne krize, koja se očituje povećanom potrebom za zaštitom članova svoje obitelji, posebice djece i starijih, dok se istovremeno nastoji sačuvati zdravlje te nastaviti sve druge životne i radne obveze. Produženi uvjeti krize često u obiteljima dovode do osjećaja uznemirenosti, bespomoćnosti, zabrinutosti i povećanja stresa, što svakako utječe na zdravlje svih članova obitelji, a time i na zdravlje društva u cjelini.

Uloga obitelji posebno je važna i u kontekstu zdravlja pojedinca, jer obitelj predstavlja prvo i najvažnije mjesto na kojem susrećemo i usvajamo svoje životne navike te je, kao takva, važna u promicanju zdravog načina života i prevenciji bolesti. Obiteljska blizina, podrška, komunikacija i uzajamno prihvaćanje također su i zaštitni čimbenik te je višestruko potvrđeno njihovo pozitivno djelovanje u prevenciji svih vrsta kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i mentalne bolesti. S druge pak strane, kod obitelji u kojima su prisutna negativna događanja poput sukoba, učestalih kritika, nerazumijevanja, odbacivanja i nedostatka podrške uočeni su lošiji klinički ishodi i mogu biti promatrani kao čimbenici rizika za razvoj bolesti.

Stoga se zaštiti, očuvanju i razvoju obitelji na svim funkcionalnim razinama – zdravstvenoj, društvenoj i ekonomskoj – treba posvetiti posebna pažnja, kako bi se smanjili i prevladali efekti trenutne i svake druge krize na obitelj, koju Deklaracija o ljudskim pravima UN-a naglašava i definira kao “prirodnu i temeljnu društvenu jedinicu koja ima pravo na zaštitu društva i države“.  

----------------------

Međunarodni dan obitelji - 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom: "Obitelj ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

 

15.05.2020

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica