[08.03.2019.] Međunarodni dan žena - zrnca povijesti

Prvi dan posvećen ženama obilježen je početkom prošlog stoljeća, 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je godinu dana prije, 8. ožujka 1908. godine, na ulicama New Yorka  prosvjedovalo 15 tisuća žena tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa za žene te ukidanje dječjeg rada.

No, sama ideja o pravima žena pojavila se znatno ranije, u drugoj polovici 19. stoljeća, u doba ubrzane industrijalizacije, ali i izrazito teških radnih uvjeta, naročito za žene i djecu koji su jednako teško radili za znatno manju plaću od muškaraca. Stoga su američke tekstilne radnice 8. ožujka 1857. godine u New Yorku pokrenule javni prosvjed protiv nehumanih radnih uvjeta, koji je policija ubrzo silom rastjerala. Usprkos tome, dvije godine nakon prosvjeda ipak je uspješno osnovan prvi ženski sindikat, s ciljem aktivnog rada na osiguravanju osnovnih prava za žene, jednakih onima u muškaraca, te zaštite žena od izrabljivanja i loših uvjeta na radnom mjestu.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena predloženo je na konferenciji u Kopenhagenu 1910. godine, prijedlog je jednoglasno prihvaćen od strane 100 žena iz 17 zemalja, uključujući prve tri žene izabrane u parlament Finske. Osim kao sjećanje na prosvjed tekstilnih radnica, Dan žena uspostavljen je kako bi odao počast pokretu za ženska prava općenito, a posebice borbi žena za pravo glasa.

Prvi Međunarodni dan žena obilježen je 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a više od milijun ljudi okupilo se na skupovima diljem svijeta. Uz pozivanje na pravo žena da glasuju i obnašaju javne dužnosti, zahtijevalo se pravo na rad i prestanak diskriminacije na radnim mjestima.

Međunarodni dan koji se razvio iz tih početaka prihvaćen je i uključen u kulturnu tradiciju mnogih zemalja u svijetu. Ponegdje se obilježava s naglaskom na bitnim društvenim, ekonomskim i političkim temama vezanim za ravnopravnost žena, jednakost, ljudska i ženska prava, a ponegdje se ta socijalna i politička poruka gotovo izgubila (većinom u zemljama koje Dan žena poistovjećuju s Majčinim danom) te se taj dan najčešće obilježava čestitkama, darivanjem cvijeća i poklona, kao izraz zahvalnosti i poštovanja prema majkama i ženama u bližem obiteljskom i radnom okruženju.

No, usprkos svim dostignućima koja su žene postigle u zadnjih stotinjak godina, kada je u pitanju ravnopravnost u odnosu na muškarce, nažalost i danas smo svjedoci brojnih primjera neravnopravnosti, diskriminacije te predrasuda prema ženama u društvu i na radnim mjestima, a koje će žene svijeta i dalje, kao i dosad, morati nastaviti ispravljati i uklanjati svojim marljivim radom, trudom, sposobnostima, komunikacijom i kompetencijama.

Drage dame, sretan vam vaš dan!

Web: International Women's Day

08.03.2019

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica