Završeno je jednodnevno savjetovanje: Plaće, uvećanja plaća, naknade i materijalna prava u javnim službama!

Dana 5. prosinca 2018. godine, u Hotelu Antunović u Zagrebu, održano je jednodnevno savjetovanje Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i časopisa "Radno pravo" na temu plaća, naknada, materijalnih prava i troškova prijevoza u javnim službama; skup je okupio gotovo 200 sudionika, što govori o aktualnosti tema prezentiranih na Savjetovanju. Uvodnu riječ održali su direktor Udruge Dražen Jurković i glavni urednik „Radnog prava“, Krešimir Rožman, a program se nastavio nizom stručnih i tematskih predavanja.

 

  • O temi „Pravna pitanja u vezi plaća u javnim službama“ govorio je Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta Zagreb, Katedra za radno i socijalno pravo.

U svom izlaganju posebno se osvrnuo na specifičnosti pravnih izvora i uvećanja osnovne plaće u javnim i državnim službama; također se osvrnuo na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak, na problematiku staža u javnim službama, na proces mirenja te sporazumijevanje o povećanju osnovice plaće (3%+2%).

 

  • O Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama govorio je Vatroslav Subotić iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Predavač je iznio pregled najčešćih pitanja vezanih uz tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora koja zaprima Povjerenstvo za tumačenje te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava (npr. smjenski rad, rad blagdanom, regres), pojasnio je formulu izračuna osnovne plaće te materiju dodataka na plaću; istaknuo je da dnevnicom nije obuhvaćen prekovremeni rad te da je svrha naknade troškova prijevoza naknaditi stvarno nastale troškove.

 

  • U tematskom bloku pod naslovom „Tumačenja granskih kolektivnih ugovora“ o Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja govorila je Tajana Drakulić iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske te članica Povjerenstva za tumačenje GKU-a.

U svom izlaganju iznijela je specifičnosti plaća u djelatnosti zdravstva s obzirom na posebnosti radnog vremena i dodataka na osnovnu plaću; naglasila je da je prekovremeni rad nužan radi opstanka pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu; također je istaknula da je problem s obračunom plaća započeo uvođenjem COP-a te je izrazila nadu da će u proces idućih kolektivnih pregovora biti uključen HLS te da ce norme postati još jasnije.

 

  • Tematski blok pod naslovom „Tumačenja granskih kolektivnih ugovora“ nastavljen je izlaganjem o Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama o kojem je govorila Zdenka Čukelj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te predsjednica Povjerenstva za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

U svom izlaganju osvrnula se na posebnosti i novosti predmetnog Kolektivnog ugovora, na upite Povjerenstvu za njegovo tumačenje, kao i na dvojbene situacije iz prakse.

 

  • Tematski blok pod naslovom „Tumačenja granskih kolektivnih ugovora“ završio je izlaganjem o Kolektivnom ugovoru za djelatnost socijalne skrbi Krešimira Rožmana, urednika „Radnog prava“.

U svom izlaganju iznio je specifičnosti navedenog Kolektivnog ugovora, s posebnim naglaskom na odredbe vezane uz materijalna prava djelatnika, različite od odredaba Temeljnog kolektivnog ugovora.

 

  • O temi „Računovodstveni prikaz obračuna plaće, prekovremenog rada i naknada plaća za godišnji odmor“ govorila je Ivana Dražić Lutilsky s Ekonomskog fakulteta Zagreb, Katedra za računovodstvo.

U svom izlaganju, pored teoretske osnove predmetne teme, na primjerima je prikazala kako obračunati plaću, prekovremeni rad i naknadu plaće za godišnji odmor; također je istaknula da se obračun vrši unosom podataka u odgovarajući kompjuterski program.

 

  • O sudskom postupku i vještačenju u vezi plaća odnosno prekovremenog rada i sl., govorio je Darko Milković, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

U svom izlaganju prikazao je tijek postupka za zaštitu materijalnih prava djelatnika te pojasnio sadržaj tužbe, naglasivši kako se smatra da su iznosi prikazani bruto, ako nije drugačije naznačeno te da se tužbeni zahtjev ne može povećati nakon završetka prethodnog postupka; istaknuo je da sud treba jasno i precizno vještaku dati uputu o čemu treba donijeti nalaz i mišljenje te je također prikazao i primjere iz sudske prakse vezane uz temu.

 

  • O izdavanju i promjeni porezne kartice, utjecaju osobnih odbitaka na obračun plaće i očekivanim izmjenama u 2019. godini govorila je Mirjana Mahović Komljenović iz Effectusa – Studij financije i pravo.

U svom izlaganju prikazala je najveće novosti koje donose izmjene Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak, posebno se osvrnuvši na nagradu za radne rezultate (5000 kn); istaknula je u praksi važne odredbe vezane uz poreznu karticu (npr. odjava na početku godine u određenim slučajevima), kao i osobne odbitke i njihovu raspodjelu.

 

  • O iskustvima zdravstvenih ustanova u vezi pitanja plaća, naknada, materijalnih prava i prekovremenog rada govorio je Ervin Jančić, član Predsjedništva Udruge i ravnatelj OB Karlovac.

U svom izlaganju, istaknuo je poteškoće s kojima se zdravstvene ustanove susreću vezano za primjenu predmetnih odredaba, kao i vezano uz COP; s obzirom da ustanove nemaju utjecaja na problem s obračunom plaća, ne bi trebale imati ni eventualne financijske posljedice sudskih presuda, već bi te posljedice trebalo snositi Ministarstvo financija.

Program se nastavio pitanjima i raspravom o prezentiranim, aktualnim temama Savjetovanja.

FOTOGALERIJA:

05.12.2018