U Dubrovniku održan tečaj „Sagledavanje potreba i planiranje palijativne skrbi“

Dana 21. veljače 2020. godine održao se Tečaj II. kategorije za medicinske sestre u palijativnoj skrbi pod nazivom: „Sagledavanje potreba i planiranje palijativne skrbi“ na Sveučilišnom Kampusu u Dubrovniku. Na tečaju je sudjelovalo više od 190 sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, ali i drugi profesionalci iz sustava zdravstvene i socijalne skrbi te gosti iz Bosne i Hercegovine. Organizatori skupa bili su Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, Dom zdravlja Dubrovnik i Opća bolnica Dubrovnik.  

Skup su na samom početku pozdravili i podržali: Sanja Predavec, dr. med. u ime ministra zdravstva izv. prof. prim., dr. sc. Vilija Beroša, dr.med.; zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević; gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković; direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Dražen Jurković, dr.med.;  ispred Opće bolnice Dubrovnik voditelj palijativnog odjela Opće bolnice Dubrovnik prim. Srećko Ljubičić, dr.med.; ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan; ispred Dubrovačke biskupije don Jerko Ban; glavna sestra Doma zdravlja Dubrovnik Vedrana Iveta, dipl.med.techn.; u ime Hrvatske komore medicinskih sestara Snježana Busančić, dipl.med.techn. te predsjednik Sestrinskog sindikata HSSMS-MT Ivan Večerin bacc.med.tehn. Svojom nazočnošću skup su podržali ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić,dr.med., ravnatelji centara za socijalnu skrb, ravnatelji domova umrovljenika te gosti iz Sveučilišne bolnice Mostar, Doma zdravlja Ljubuški, Domova umirovljenika Čaplijina i Ravno. Posebni gosti skupa bili su štićenici Centra za rehabilitaciju Josipovac i Stijepo Gled Markos koji su pjesmom uveličali otvaranje.

Predsjednica Hrvatskoga društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi  mr.sc. palijativne skrbi Renata Bermanec pozdravila je skup te navela cilj djelovanja Društva kao i ovog skupa u Dubrovniku, a to je: zajednička edukacija medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te pružanje međusobne podrške i suradnju s drugim važnim dionicima.

Teme tečaja bile su: Sanja Predavec, dr.med.: „ Organizacija palijativne skrbi“, mr.sc. palijativne skrbi Renata Bermanec: „Sagledavanje potreba palijativnog bolesnika i obitelji“, Nataša Dumbović, bacc.med.techn.: “Planiranje palijativne skrbi“, don Jerko Ban: „Što su to duhovne potrebe u palijativnoj skrbi“, Kate Šutalo, bacc.med.techn.: „Prijem na odjel palijativne skrbi i planirani otpust“ i Maja Bender, mag.sestrinstva, manager u zdravstvu: „Prepoznavanje potrebe za palijativnom skrbi i uključivanje u skrb“.

Drugog dana tečaja bio je organiziran radni posjet Centru za koordinaciju palijativne skrbi u Domu zdravlja Dubrovnik  i Odjelu za palijativnu skrb u Općoj bolnici Dubrovnik, nakon kojeg je bio održan sastanak sa zaključcima skupa. Neki od zaključaka tečaja bili su važnost edukacije i zajedničkog jačanja profesionalaca u palijativnoj skrbi, rano prepoznavanje palijativnih bolesnika i uključivanje u skrbi te uloga koordinatora palijativne skrbi kao poveznice svih dionika u pružanju i razvoju palijativne skrbi. Također je istaknuta važnost i prednosti odjela za palijativnu skrb kao zasebne jedinice u kojoj se može primijeniti palijativni pristup i pružiti cjelovita palijativne skrb. Istaknut je i problem nedefiniranosti i sistematizacije radnih mjesta za medicinske sestre u palijativnoj skrbi te uvjeta rada i financiranja navedenog kadra u palijativnoj skrbi.

Autor: Maja Bender, mag.sestrinstva, manager u zdravstvu.

25.02.2020

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica