TV N1: Dr. Dražen Jurković - o zdravstvenom sustavu i prijedlozima za njegovu stabilizaciju

Zagreb, 31.10.2017. U današnjem gostovanju na N1 televiziji, direktor Udruge, mr. Dražen Jurković, dr.med., dodatno je pojasnio nedavno iznesene prijedloge Udruge za financijsku stabilizaciju hrvatskog zdravstva. Naime, Državni proračun već treću godinu zaredom zakida HZZO za oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a nije realno očekivati da će se to uskoro promijeniti. Stoga je Udruga dosada jedina javno izašla s vrlo konkretnim prijedlozima kako nadoknaditi ta sredstva, bez kojih će zdravstvo nastaviti stvarati manjak i gomilati obveze, ali na način da se hrvatski građani ne opterete dodatnim nametima.

U tom smislu, kao ključnu mjeru Udruga predlaže promjenu sustava participacija (sudjelovanja pacijenata s 20% u cijenama zdravstvenih usluga) na način da se delimitira postojeći iznos od maksimalno 2.000 kn po pojedinom postupku, kako bi se na taj način novac prikupljen od premija dopunskog zdravstvenog osiguranja preusmjerio u zdravstvene ustanove, umjesto u dodatni profit osiguravajućih kuća. Također, time bi se potaklo i oko 450.000 građana koji trenutno nemaju dopunsko osiguranje da se osiguraju, čime bi se održala i zadovoljavajuća razina profitabilnosti sustava, te cijene dopunskog ne bi rasle.

Osim toga, Udruga predlaže odnosno podržava uvođenje tzv. poreza na rizično ponašanje, ali isključivo na cigarete i to na način da se redefinira postojeći sustav po kojem je već sada 32% od trošarina na duhan namijenjeno zdravstvu, ali HZZO u praksi dobije samo dio tog novca. Novim, jednostavnijim modelom bi npr. prve godine po 3 kune iz cijene svake kutije cigareta trebale ići za zdravstvo, ali direktno HZZO-u, čime bi se u konačnici osigurala dodatna sredstva za pokrivanje visokih troškova liječenja posljedica pušenja, koji u Hrvatskoj godišnje iznose oko 1,5 milijardi kuna.

Emisija se može pogledati na donjoj poveznici:

www.presscut.hr/videoclip/videoclip_3014489.wmv

31.10.2017