Priopćenje Udruge povodom preranog odlaska prof. dr. sc. Vlade Jukića

S velikom tugom primili smo vijest da je 3. ožujka 2019. godine, nakon teške bolesti, preminuo prof.dr.sc. Vlado Jukić, dr.med., cijenjeni profesor, psihijatar i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, te dugogodišnji bivši predsjednik naše Udruge. I nakon završetka višekratnog predsjedničkog mandata, prof.dr.sc. Jukić, svojim znanjem i iskustvom, ostao je i nadalje naš aktivni član, na čemu smo mu zahvalni i izražavamo duboko poštovanje.

Prof.dr.sc. Vlado Jukić neumorno se zalagao za prava psihijatrijskih pacijenata i osoba s duševnim smetnjama, te je u tom pravcu napravio nebrojene korake, osobito kroz dvadesetpetogodišnji mandat ravnatelja Klinike za psihijatriju Vrapče. Psihijatrijsku bolnicu Vrapče obnovio je i pretvorio u kliniku, a posljednjim projektom, izgradnjom zgrade forenzičke psihijatrije, dokazao je da se upornost i borba za ljudska prava isplate. Osim toga, uvelike je pridonio da se prava psihijatrijskih pacijenata zaštite i posebnim zakonom.

U djelovanju Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske ostavio je dubok trag kroz gotovo desetogodišnji mandat predsjednika Udruge, od 2003. do 2012. godine, te prije i nakon tog razdoblja kao dopredsjednik, odnosno član Predsjedništva.

U svom radu bio je neumoran, a u idejama nepresušan. Obogatio je brojne kongrese i savjetovanja Udruge iznimno zanimljivim uvodnim govorima, kao i organizacijskim vještinama, a svojom kreativnošću i promišljenošću oplemenio je projekte koje je Udruga radila. Na brojnim zdravstvenim skupovima predstavljao je Udrugu, te i na taj način promovirao Udrugu kao značajnog sudionika u sustavu zdravstva. Stručnim doprinosom sudjelovao je i u izradama edicija ''Zbirka zakona'' koje je Udruga izdavala. Kroz angažman u aktivnostima Udruge povodom aktualnih pitanja, pomagao je zdravstvenim ustanovama u radu na njihov zahtjev, te tako nesumnjivo pridonosio kvaliteti zdravstvenog sustava.

Osobito smo ponosni što je Udruzi pružao potporu i u vremenima koja nisu bila laka.

Iako su profesionalnu karijeru prof.dr.sc. Vlade Jukića obilježili mnogobrojni uspjesi, prvenstveno ćemo ga pamtiti po njegovoj pristupačnosti, optimizmu i ljudskoj toplini.

Preranim odlaskom prof.dr.sc. Vlade Jukića izgubili smo izvrsnog stručnjaka i uspješnog ravnatelja, uvaženog profesora koji je svoje znanje i iskustvo dugi niz godina prenosio studentima, izgubili smo poštovanog bivšeg predsjednika i aktivnog člana naše Udruge te nadasve, pravog gospodina. 

Počivao u miru, profesore. Sućut obitelji te svima koji su ga poznavali, voljeli i cijenili.

Priopćenje Udruge prenio je "Večernji list".

06.03.2019