Preminuo prof.dr.sc. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče

S velikom tugom primili smo vijest da je danas, 3. ožujka 2019. godine, nakon kratke i teške bolesti, preminuo prof.dr.sc. Vlado Jukić, dr.med., cijenjeni profesor, psihijatar i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, jedne od ustanova-članica naše Udruge, u kojoj Udruzi je također bio i dugogodišnji predsjednik. I nakon završetka višekratnog predsjedničkog mandata, prof.dr. Jukić svojim znanjem i iskustvom ostao je i nadalje naš angažirani i aktivni član, na čemu zahvaljujemo i izražavamo duboko poštovanje.

 

Prof. dr.sc. Vlado Jukić  rođen je 1951. godine u Posušju, BiH. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1976. godine, a specijalistički ispit iz psihijatrije položio je 1982.g. Završio je postdiplomski studij iz forenzičke psihijatrije i edukaciju iz bračne i obiteljske psihoterapije te je uže specijalizirao forenzičku i socijalnu psihijatriju. Bio je redovni profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i na Medicinskom fakultetu u Mostaru, a na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na studiju za socijalni rad, predavao je socijalnu psihijatriju i socijalni rad te bolesti ovisnosti. Kao stručnjak, izlagao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupovima te je organizirao niz stručnih skupova, simpozija i kongresa. Posebno područje interesa bile su mu klinička, socijalna i forenzička psihijatrija, psihotraumatologija, organizacija psihijatrijske službe te psihijatrijska etika. Objavio je oko 200 stručnih i znanstvenih radova, a urednik je i koautor jedanaest knjiga.

Radio je u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr Ivan Barbot“ Popovača (1979. do 1986.) i Klinici za psihijatriju Rebro, Zagreb (1986. do 1994.), a od 1994. godine bio je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu. Bolnica je pod njegovim rukovodstvom 2010. godine dobila status klinike te otada nosi naziv Klinika za psihijatriju Vrapče.

Prof.dr. Vlado Jukić je, sve do svog preranog odlaska, bio predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva i Hrvatskog društva za forenzičku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora. Često je nastupao na raznim tribinama i u medijima, čime je popularizirao psihijatriju i senzibilizirao javnost na probleme s kojima se u svojoj okolini susreću osobe s psihijatrijskom dijagnozom. Za svoj rad dobio je niz priznanja, a nositelj je i visokog državnog odlikovanja i Nagrade Grada Zagreba.

„Kao osoba iznimno širokih obzora i interesa, u potpunosti predan svome zvanju utjecao je ne samo na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije, već je svojim radom zadužio i širu društvenu zajednicu. prof.dr.sc. Vlado Jukić ostat će upamćen kao zasigurno najuspješniji i najdugovječniji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče. Njegovom smrću završava jedno značajno razdoblje hrvatske psihijatrije u kojoj je prof. Jukić ostavio neizbrisiv trag", stoji u priopćenju Klinike za psihijatriju Vrapče.

Preranim odlaskom prof.dr. Vlade Jukića izgubili smo izvrsnog stručnjaka i uspješnog ravnatelja, uvaženog profesora koji je svoje znanje i iskustvo dugi niz godina prenosio studentima, izgubili smo poštovanog bivšeg predsjednika i aktivnog člana naše Udruge te nadasve, pravog gospodina.  

Počivao u miru, profesore. Sućut obitelji te svima koji su ga poznavali, voljeli i cijenili.

04.03.2019