Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine - Cjelovito stajalište Udruge poslodavaca u zdravstvu

Stajalište Udruge je da treba svakako urediti odnos zdravstvenih ustanova i liječnika specijalizanata, a također i njihov status, tako da naši mladi kolege imaju jasna pravila, uvažavajući pritom njihove profesionalne i osobne slobode. Ali ne ovako i ne na način da zdravstveni sustav, zdravstvene ustanove i konačno sami pacijenti, budu zakinuti odlaskom najboljih iz njihovih matičnih ustanova.

Mišljenja smo da rješenje treba biti sveobuhvatno i sustavno, a ne parcijalno i jednostrano. Ovaj Pravilnik će se mijenjati, bez obzira tko ga i kad mijenjao, jer je neodrživ. U konačnici, ovo nije rješenje ni za naše mlade kolege liječnike, jer zdravstvene ustanove neće raspisivati specijalizacije, ako riskiraju vlastita sredstva, a bez ikakve garancije da će im to osigurati potrebita kadrovska rješenja. Ovaj Pravilnik na taj će način bitno umanjiti kapacitete specijalističkog usavršavanja za te iste mlade liječnike, koji ga sad doživljavaju kao rješenje svoga statusa. Dakle, ovakvo rješenje, po našem mišljenju, nije ni za koga pozitivno, a za sustav je potencijalno i dugoročno veoma štetno.

Također, neprihvatljivi su dopisi kojima se ravnateljima prijeti bilo kakvim postupcima, ukoliko brane interese svoje ustanove, svojih pacijenata i javnog zdravstva. Udruga, kao i uvijek,  želi biti surađujuća i konstruktivna, stoga i nismo odmah pokrenuli prijedlog za ocjenu ustavnosti ovoga Pravilnika. Ali smo vrlo određeni u zaštiti svojih članova i odlučni pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti istoga, kod prvog postupka koji se eventualno pokrene protiv bilo kojega ravnatelja te omogućiti svu pravnu pomoć, ukoliko bude potrebno.

Stoga pozivamo sve kolege, ministra Nakića, a poglavito naše prijatelje iz Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog sindikata, da zajedno pronađemo najbolje rješenje i povučemo ovaj neodrživi Pravilnik, prije nego nastane nepopravljiva šteta za naše zdravstvo.

Prilog: Dopis Udruge, upućen ministru zdravlja, 01.08.2016. godine, možete pročitati ovdje.

11.08.2016

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica