Povelja Republike Hrvatske svečano je uručena Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”

Na dan obilježavanja Međunarodnog dana djeteta 20. studenoga 2019. godine na svečanom prijamu u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske. Povelja je priznanje za izniman doprinos hrvatskoj medicini i zdravstvu kroz provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece, uspostavu nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti te implementaciju ekspertize na svjetskoj razini što Klinika ostvaruje kao Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju. Povelju su u ime Klinike preuzeli predstojnik Klinike za očne bolesti, prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med. te voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, dr. med., ujedno i direktori Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju.

(Izvor svih fotografija: Ured predsjednice RH)

Prepoznajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba; gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića te Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i tadašnjeg dekana prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, za koji je Klinika 2016. godine dobila Nagradu Grada Zagreba. Na temelju rezultata ovog Projekta Klinike ministar zdravlja g. Siniša Varga uveo je od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, koji je u siječnju 2016. godine prerastao u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a već sljedeće 2017. godine uz potporu ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića uspostavljen je nacionalni Registar ranog otkrivanja slabovidnosti, što je Republiku Hrvatsku svrstalo u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Osim toga, na temelju inicijative Klinike, na sjednici održanoj dana 20. lipnja 2016. Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije (NaDA). Nadalje, 14. siječnja 2019. godine Referentni centar Klinike za očne bolesti postao je Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju. Ujedno ovo je i jedina klinika u cjelokupnom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske s ovim prestižnim i značajnim statusom suradnog centra dodijeljenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Povelja Republike Hrvatske najveće je priznanje u životnom ciklusu jedne institucije koja se bavi i nastavnom i znanstvenom i stručnom djelatnošću. S tim u svezi, predstavnici Kliničke bolnice "Sveti Duh" zahvalili su predsjednici Republike Hrvatske na podršci koju je pružala od prvog dana kada se krenulo u ostvarivanje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te na priznanju koje im je uručila, konstatirajući da su "ovo i sva ranija priznanja poticaj ka novim idejama, novim ciljevima i novim ostvarenjima u korist zdravlja i bolje kvalitete života svih građana Republike Hrvatske".

Izvor: Klinička bolnica "Sveti Duh", Zagreb.

Udruga od srca čestita na visokom priznanju svim djelatnicima KB „Sveti Duh“, kao i cijelom timu i pročelniku Klinike za očne bolesti prof.dr.sc. Mladenu Bušiću, prim.dr.med., koji je ujedno ravnatelj KB "Sveti Duh" i predsjednik naše Udruge!

22.11.2019

Riječ direktora

Riječ direktora

    Poštovani, osobito mi je zadovoljstvo i izuzetna čast upoznati Vas s Udrugom poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, našim trenutnim aktivnostima, planovima i projektima u predstojećem razdoblju. Predstavljamo Vam našu novu, redizajniranu i osuvremenjenu web-stranicu, uz nove funkcionalnosti prilagođene za korištenje mobilinim te ...

Više ...

Tražilica