Očitovanje Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske o još jednom u nizu napada na medicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama

Prije samo nekoliko dana, zgroženi i zabrinuti nizom sve češćih verbalnih i fizičkih napada na zdravstvene djelatnike, kao Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske uputili smo javno očitovanje u kojemu smo, pored ostalog, izrazili bojazan da bi se učestalost i intenzitet incidenata mogli još povećati, i to se nažalost jučer i dogodilo u Općoj bolnici Bjelovar, izravnom prijetnjom smrću liječniku.

Stoga oštro osuđujemo ovakvo ponašanje, ali i postavljamo pitanje koje se nameće: treba li ovaj zastrašujući 'trend' eskalirati, a da bi se odmah i bez odlaganja poduzele žurne mjere i aktivnosti kojima bi se zaustavili napadi nasilnika?

Javnosti i medijima je, vjerujemo, dobro poznato da Republici Hrvatskoj nedostaje liječnika i medicinskih sestara/tehničara, što znatno otežava dostupnost i pružanje zdravstvene zaštite na svim razinama, stoga i ovom prilikom treba podsjetiti da se upravo zahvaljujući nesebičnom, pojačanom i predanom radu zdravstvenih djelatnika u našim zdravstvenim ustanovama, i unatoč poteškoćama sustav održava funkcionalnim za sve građane kojima je potrebna zdravstvena skrb.

Mišljenja smo također da se u javnosti ne poklanja dovoljna pažnja odgovornim, pozitivnim i divljenja vrijednim svakodnevnim naporima zdravstvenih djelatnika na njihovim radnim mjestima, kao što se poklanja eventualnim dvojbenim postupcima ili pogreškama. Takav jednostrani pristup nije realan, ali zasigurno ima utjecaja na percepciju zdravstvenih djelatnika kod građana i pacijenata, na što također treba obratiti pažnju.

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske pruža punu podršku Ministarstvu zdravstva i inicijativama za podizanje razine sigurnosti zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika te traži promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona u svrhu sprječavanja i sankcioniranja nažalost sve češćih nasilnih incidenata u našim zdravstvenim ustanovama.

Zagreb, 3. veljače 2019.

Objave u medijima:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/udruga-poslodavaca-u-zdravstvu-hrvatske-nakon-incidenta-u-bjelovaru-trazi-hitnu-zastitu-medicinskog-osoblja-te-strogu-primjenu-kaznenog-zakona/8339372

https://www.glasistre.hr/hrvatska/upuz-sprijeciti-i-sankcionirati-nasilne-incidente-u-zdravstvenim-ustanovama-580416

https://www.vecernji.hr/vijesti/upuz-zatrazio-sankcioniranje-nasilja-u-zdravstvenim-ustanovama-1298608

https://www.24sata.hr/news/napade-na-medicinsko-osoblje-treba-sprijeciti-i-sankcionirati-612179

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sve-cesci-napadi-na-lijecnike-treba-li-taj-zastrasujuci-trend-jos-vise-eskalirati-foto-20190203

03.02.2019