OB Pula, općine Kršan i Pićan, HDM Pula i rovinjski znanstvenik Marinko Rade dobitnici stipendija

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, današnjom je svečanošću u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) zaključila ovogodišnji, dvanaesti donacijski ciklus u kojem je za izvrsne projekte i stipendiste iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, dodijelila više od tri milijuna kuna.

Pozdravljajući dobitnike donacija, predsjednik uprave Adris grupe mr.sc. Ante Vlahović  istaknuo je kako i sam dolazak u Preporodnu dvoranu ohrabruje naš odnos prema zajednici i osnažuje naša vrijednosna utemeljenja te dodao kako.

„Adris ustraje na izvrsnosti, ugradnji novih znanja u svoj poslovni sustav kako bismo bili konkurentniji, a naši poslovi rastući i dugoročno održivi. Otvoreni smo prema budućnosti i mladim naraštajima naših ljudi“. Takve vrijednosti tvrtka je prenijela i na zakladu Adris. Vlahović je svoje obraćanje završio riječima kako je „graditi hrvatsko društvo na načelima izvrsnosti i ljudskoga poštenja danas potrebnije više nego ikad“.

„Kada se osvrnemo na projekte koje je Zaklada poduprla i kada čitamo biografije izvrsnih učenika i studenata koje je stipendirala, osjećamo veliko zadovoljstvo da postoje pojedinci koji su odabrali teži put i imaju snagu volje mijenjati sebe i svijet nabolje. Ponosni smo što imamo priliku biti dio njihovog putovanja i pomoći im da rastu, stvaraju i čine promjenu“, rekao je Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave.

ROVINJSKI ZNANSTVENIK DOBITNIK STIPENDIJE

Zaklada je i u ovom ciklusu podržala projekte vezane uz jačanje i razvoj hrvatske znanosti, korištenje novih tehnologija i promicanja interdisciplinarnih istraživanja kao i projekata s ciljem unapređenja zdravlja i prevencije bolesti a podjelila je i godišnje stipendije onim najboljima.

Među njima se nalazi i ravnatelj rovinjske bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Prim. Dr. Marin Horvat, Marinko Rade inače dva puta proglašen za najboljeg mladog znanstvenika na svijetu, koji je dobio stipendiju kao polaznik poslijediplomskog usavršavanja Global Executive Master of Business Administration na Vienna University of Economics and Business.

'Velika je čast postati polaznikom jedne od 50 najboljih akademija za financije i management u svijetu. A izuzetno zadovoljstvo je tim putem koračati uz podršku Zaklade Adris koja je prepoznala vrijednost i potencijal ove namjere. Zahvaljujući njihovom fokusu na društveno odgovorno poslovanje te novostečenim znanjima, vještinama i iskustvu, siguran sam da ćemo zajedno podići kvalitetu zdravstvene zaštite i ostaviti značajan trag u ovoj našoj zajednici.' poručio je za IstraIN, doktor Marinko Rade.

FINANCIRAJU SE I PROJEKTI OPĆINA KRŠAN I PIĆAN

Iz programa 'Znanje i otkriće' financirati će se i projekt Opće bolnice Pula za projekt 'Samostalno prijavljivanje simptoma bolesti i nuspojava liječenja bolesnika oboljelih od malignih bolesti.'

Iz područja ekologije, financira se i projekt općine Pićan za uređenje slapa Sopot i obilježavanje staze do njega. Iz područja baštine nagradu je osvojila i općina Kršan za obnovu i revitalizaciju Starog grada Kožljaka.

Iz područja dobrote financira se i Hrvatska donorska mreža iz Pule za edukaciju studenata medicine za predavače Hrvatske donorske mreže.

Izabranim natjecateljima bit će dodijeljena sredstva Zaklade u ukupnom iznosu od 2.720.000,00 kuna

ADRIS ZA FINANCIRANJE ZAKLADE IZDVAJA 1% GODIŠNJE DOBITI

Podsjetimo, uključujući ovaj donacijski ciklus, Zaklada je od svoga utemeljenja 2007. godine ukupno dodijelila gotovo 50 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu.

Dodijeljeno je i više od 300 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti.

 

Izvor: ISTRAin

23.11.2018