O prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i događajima oko Nacrta prijedloga Zakona

Priopćenje za medije Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske o prijedlogu novog  Zakona o zdravstvenoj zaštiti i aktualnim događajima vezanim uz Nacrt prijedloga Zakona

Pridruživši se raspravi o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti članovi Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ-HR) smatraju da je prioritet sačuvati javno zdravstvo dostupno svim građanima Hrvatske. To je jedna od najdragocjenijih tekovina demokratske Hrvatske, koja prije svega osigurava svim građanima, bez obzira na imovinsko stanje, pravo i mogućnost liječenja.

Svaki pokušaj privatizacije javnog zdravstva koji bi išao na štetu građana smatramo lošim rješenjem i treba ga pod svaku cijenu izbjeći. Iskustva europskih zemalja poput Švedske, Velike Britanije i Slovenije pokazuju da privatizacija javnog zdravstva nije donijela rezultate pa te zemlje smanjuju udio privatnog u javnom zdravstvu kako bi zdravstvenu skrb učinili dostupnom na solidarnom načelu.

Članovi UPUZ-HR-a razumiju zabrinutost da bi privatizacija, ako bude provedena bez vizije i jasnih kriterija donijela dodatna financijska opterećenja za građane, u trenutku kada je Hrvatska na samom začelju u Europskoj uniji. Po posljednjim podacima 'pretekla' nas je i Rumunjska i iza Hrvatske je po ekonomskim pokazateljima samo Bugarska. U takvoj situaciji bilo bi neodgovorno učiniti zdravstvo manje dostupnim i skupljim.

Neke odredbe novog prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu otvaraju i niz dilema koje vode nejednakostima među liječnicima zaposlenim u javnom sektoru i privatnicima. Dostupnost i kvaliteta obiteljskih liječnika predloženim rješenjima neće biti poboljšani u slabo naseljenim mjestima, već bi privatizacija donijela sasvim suprotan efekt. Ne postoje ni pokazatelji da će privatizacijom biti postignuti  financijski efekti, a nema ni ozbiljne analize koja bi pokazala da privatni ugovorni liječnici rade kvalitetnije. Zato smatramo da domovi zdravlja trebaju ostati temeljni nositelji primarne zdravstvene zaštite.

Solidarni javni zdravstveni sustav mora ostati sačuvan od svih pokušaja rušenja, od lobista koji zastupaju različite interese koji najčešće ugrožavaju prava pacijenata, ali i dovode do neravnopravnosti samih liječnika. Zato je potrebno izjednačiti status svih liječnika u javnom zdravstvu, uvođenje neprofitnosti u poslovanje javnog zdravstva i potpunu transparentnost potrošnje i objedinjavanje javne nabave. Solidarno javno zdravstvo sprečava i osobna bogaćenja onih interesnih skupina kojima pacijenti nisu u prvom planu. Istovremeno treba osigurati svim liječnicima i zdravstvenom osoblju bolje uvjete i povećanje njihovih plaća, kako ne bi odlazili na rad van Hrvatske.

Također smatramo da odredbe Zakona moraju biti potpuno jasne, a ne dvosmislene, kako buduća primjena ne bi ostavljala mogućnost različitih interpretacija.

Direktor: mr. Dražen Jurković, dr. med. spec. javnog zdravstva

Priopćenje: PDF.

29.06.2018